Politika

[ Izvor: Danas ]

30. 07. 2022. 09:50 11

Tepić: Kad će biti provereno da li je Brnabić bila u sukobu interesa pomažući svom bratu

Svaki odgovoran političar, ulazeći u najvažniju instituciju u Srbiji, Skupštinu Srbije, treba da se ponaša odgovorno zbog građana koji su glasali da ih predstavlja. Možda ovo nekom zvuči kao fraza, ali želim da verujem da ćemo nakon svega svi raditi posao za koji smo izabrani. I da ćemo kao oštra opozicija vlasti pokazati i politiku, u pravom smislu te reči, i borbu za normalnu Srbiju, pre svega ličnim primerom - kaže, između ostalog, u razgovoru za Danas Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i buduća šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni.

Sa kakvim očekivanjima ulazite u parlament, da li će to biti mesto dijaloga, ili ponovo mesto gde će razapinjati opozicju?

- To najviše zavisi od poslaničke većine. Kao što su tokom prethodnih mandata od Narodne skupštine pravili ekranizovani tabloid kada je trebalo huškati protiv političkih protivnika, kao što su od nje pravili svoju partijsku sudnicu kada je nekome trebalo “presuditi” zbog kritike režima ili bliske režimu “oslobađati” krivice za kriminal, korupciju, urušavanje svih institucija – tako će u najvećoj meri sada biti na njima da pokažu da li su shvatili da se to ljudima smučilo, koji su vladajući stranku ipak kaznili sa pola miliona glasova manje na izborima.

Ukoliko je suditi po spekulacijama nova predsednica parlamenta biće Ana Brnabić. Može li ona da unormali atmosferu u parlamentu, da smiri tenzije, kada je i sama naružnije govorila o opoziciji, ali i vama?

- Ana Brnabić je, na žalost, pokazala da nikada nije zaslužila nijednu visoku funkciju, a imala je jednu od najviših, jer nije poštovala građane ove zemlje. Delila ih je, nije poštovala političke protivnika, izgovarajućie o nama najgnusnije uvrede. Ipak, najviše me zanima kada će biti provereno da li je bila u sukobu interesa pomažući svom bratu da iz državnih preduzeća i organa dobija enormni novac za poslove svoje firme od kada je ona postala premijerka. I nadam se da će zakoni koje ćemo predlagati, kao što je Zakon o specijalnom tužiocu za borbu protiv korupcije javnih funkcionera, pomoći da saznamo šta je sve Ana Brnabić radila. Ne mislim da će Brnabić biti predložena na poziciju gde treba non-stop da govori, kao što je pozicija predsednik parlamenta, jer joj javni nastup nije jača strana.

Kakvu saradnju sa opozicionim strankama u parlamentu očekujete, naročito nakon nesuglasica koje su nastale posle okončanja izbornog procesa?

- Predstavljamo najveću opozicionu poslaničku grupu koja je Srbija u malom i zvaćemo se “Ujedinjeni – SSP,PSG, Preokret, Sloga”. U te ljude verujem, verujem da su dali svoj maksimum i tek će, da bi Srbija bila demokratska i prosperitetna zemlja. Ako neke od opozicionih stranaka budu smatrale da im je borba protiv dojučerašnjih koalicionih partnera glavna strategija, to će govoriti o njima, ne o nama. Ja svakako nisam osoba koja će da oćuti nepravdu, ali ne bih želela da prosipam energiju na takve duele u situaciji kada Srbiju čekaju neka od najtežih vremena.

Zbog odlaska na konsutacije kod Vučića vašu stranku napao je i Boris Tadić, koji tvrdi da Đilas, Brnabić, Vučić i Vulin deluju sinhronizovano. On Đilasa optužuje i za razdor u opoziciji. Kako objašnjavate to što je dobar deo opozicije kao metu napada izabrala SSP?

- Boris Tadić je dobio premali broj glasova i nije prešao sniženi census, pa je sada ljut na sve osim na sebe. Zaista ne bih dalje komentarisala njegove nastupe i istupe, ma koliko bili ostrašćeni, jer je imao u prošlosti dok je bio predsednik države poteze zbog kojih ću ga uvek poštovati . Pre svega u borbi sa mafijom, slanje Mladića i Karadžića u Hag. Ni sa drugim opozicionim političarima koji nas neosnovano napadaju ne želimo da ulazimo u polemike, jer smatramo da to za ishod ima smanjenje broja građana koji izađu na izbore i da bi glasali za promenu vlasti.

Da li ste nakon konsultacija sa Vučićem promenili stav o vlasti SNS i da li vam je bilo neprijatno da razgovarate sa njim, nakon svih ranijih optužbi na vaš račun?

- O Vučiću mislim isto što i ranije. Imali smo deceniju njegove vlasti u kojoj su poništene sve institucije, u kojoj je uzurpirao vlast koncentrišući je samo kod sebe, sve suprotno Ustavu. Mislim, ipak, da ne sme biti ničeg problematičnog u poštovanju Ustava s naše strane kada odemo na konsultacije i založimo se za smirivanje tenzija u društvu, pa i to da mu sve što imamo kažemo u lice, a ne preko društvenih mreža.

Verujete li mu da će kako je pre dva tri dana najavio podneti ostavku na mesto predsednika stranke i da li bi to nešto promenilo?

- Mnogo puta je to obećao i ništa nije učinio. Njegov obraz je u pitanju i sam će snositi posledice svojih obmana ukoliko ovo bude još jedna u nizu. Svakako da bi bilo dobro da podnese ostavku i zbog Srbije i zbog demokratije - zaključila je Marinika Tepić u intervjuu za Danas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati