Politika

[ Izvor: RSE ]

24. 07. 2022. 11:37 19

"Dostavićemo Šapiću presude suda u Hagu o Mladiću"

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je da je „iznenađena izjavom“ novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji je rekao da ne zna za ratne zločine Ratka Mladića.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je da je „iznenađena izjavom“ novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji je rekao da ne zna za ratne zločine Ratka Mladića.

Kako je rekla Karić, „gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja Šapić, trebalo bi da bude upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije“.

„On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce“, navela je Karić u objavi na Fejsbuku.

„Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanisti“, istakla je Karić, „Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se dešavalo“.

Ona je dodala da postoje institucije koje jesu i znaju.

„Gradonačelnik može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici“, naglasila je Karić.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji je na godišnjicu postavljanja murala Ratku Mladiću u Beogradu pozvala je gradonačelnika Šapića da naloži uklanjanje murala na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića, na šta je on odgovorio kako „ne zna da li je Mladić tokom rata počinio zločine, ali zna da je branio srpski narod“.

„Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod i verovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju proterani sa svojih ognjišta. Da li je on u toku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam“, napisao je Šapić na Tviteru u odgovoru YIHR-u u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati