Politika

[ Izvor: Blic ]

26. 05. 2022. 18:00 41

Šormaz (SNS): Srbija da uvede sankcije Rusiji

"Srbija ne treba ni časa više da okleva i treba da uradi sve što Brisel od nje traži što se tiče usklađivanja spoljne politike", rekao je poslanik i funkcioner SNS Dragan Šormaz, inače zagovornik Evropske unije i članstva Srbije u NATO.

- Netačno je da nas Evopa neće. Po izbijanju rata u Ukrajini EU je postala svesna da mora da bude cela, da bude u jednoj ekonomsko-političkoj uniji. I kao što su Bugarska i Rumunija 2007. postale članice a da apsolutno nisu bile spremne, tako je vreme i da zemlje Zapadnog Balkana sada postanu članice. I u EU to misle, to poručuje i ona Makronova ideja o evropskoj geopolitičkoj zajednici koja je korak ka članstvu - objašnjava Šormaz, piše Blic.

On ističe i da je politika četiri stuba koju je u Srbiju uveo Boris Tadić i, kako kaže, na njegovu veliku žalost, nastavio SNS - mrtva.

- Nikada nije ni bila moguća, a ovaj rat u Ukrajini je to potpuno ugasio. Kada te četiri glave zakuvaju između sebe, pitanje je gde smo mi? Srbija treba da uradi ono što se očekuje od partnera i budućeg člana, a priča o ceni gasa je potpuno besmislena. Ako se uporedi razlika između sadašnje cene gasa koju plaćamo i tržišne, sa onim šta sve gubimo ako nismo na putu za Uniju, jasno je da ćemo drastično izgubiti ako ne stanemo uz EU - ističe on.

Posledice neusklađivanja sa EU bi mogli da osetimo vrlo brzo, upozorava on, i predlaže da se naša zemlja povede primerom Bugarske.

- A to znači da uvedemo sankcije Rusiji i kažemo da nećemo da plaćamo gas rubljama. Životom svojim sam ubeđen da bi nam EU i SAD pomogli oko jeftine cene gasa i energenata. U suprotnom, plašim se da ćemo već ovog leta upasti u problem ako ne uvedemo sankcije, biće nam pokazano jedinstvo Evrope i nas će to jako zaboleti. Dovoljno je da nam ukinu vize i novac fondova iz pristupnih pregovora - napominje Šormaz.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 41

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati