Politika

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

12. 05. 2022. 22:40 8

DS usvojila deklaraciju o EU integracijama

Demokratska stranka je u četvrtak uveče usvojila Deklaraciju o posvećenosti evropskim integracijama i pozvala Evropsku uniju da snažno i nedvosmileno podrži ponovno uspostavljanje evropskih vrednosti u Srbiji. Istaknuta je i važnost da se "Srbija iskreno pridruži pozicijama EU prema ratu u Ukrajini".

Kako se navodi u saopštenju, DS je u Deklaraciji pozvala EU da u Srbiji podrži uspostavljanje slobode, demokratije, vladavine prava, jednakosti, poštovanja ljudskih prava i promocije ljudskog dostojanstva, pluralizma, tolerancije, pravde i slolidarnosti, "čija se degradacija i slabljenje desila tokom pristupnih pregovora sa EU".

- Pristupni pregovori trebalo je da Srbiju vrednosno približe EU, ali je tokom pregovora Srbija samo formalno napredovala ka Uniji, odstupajući suštinski sve više od njenih vrednosti - ističe se u Deklaraciji.

Ta stranka je pozvala EU da pomogne u uspostavljanju demokratije u Srbiji i da se striktni i snažni zahtevi za pridržavanjem evropskim vrednostima ne završe na spoljnopolitičkom planu, već da se, pre svega, usmere na unutrašnji plan kako bi građani Srbije osetili koristi pristupanja Uniji i ponovo uvideli zašto je Srbiji mesto u njoj.

- Smatramo da je potrebno da se Srbija iskreno pridruži pozicijama EU prema ratu u Ukrajini i pozivamo organe Srbije da bez odlaganja to i učine - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da DS smatra da isključivo spoljnopolitičko usklađivanje Srbije sa pozicijama EU nema smisla ukoliko je odvojeno od usvajanja evropskih vrednosti na unutrašnjem planu, budući da samo zajedno oni čine državu spremnom za članstvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati