Politika

Direktno.rs

17. 01. 2022. 10:15 10

"Srbi najskeptičniji prema EU"

Srbija je zemlja u kojoj je najmanja podrška pristupanju Evropskoj uniji pokazuje upravo objavljeno istraživanje ‘’Slobode pod rizikom - Izazov veka’’ koje je uradila Fondacija za inovativnu politiku ‘’Fondapol’’, jedan od najeminentnijih evropskih think tank-ova. Ovo istraživanje demokratije sprovedeno je u 55 zemalja širom sveta, uključujući 27 zemalja članica Evropske unije, zemlje Zapadnog Balkana, kao i u ostalim evropskim zemljama koje nisu članice Evropske unije, izjavila je danas Ana Stevanović internacionalni sekretar Stranke slobode i pravde.

"Samo 33% građana Srbije smatra da bi ulazak njihove zemlje u Evropsku uniju bila dobra stvar. U isto vreme to misli 81% Albanaca, 63% Crnogoraca, 56% stanovnika Bosne i Hercegovine i 50% stanovnika Makedonije.

Građani Srbije su i najskeptičniji kada je u pitanju povezanost razvoja demokratije sa članstvom u EU. Samo njih 38% misli da bi članstvo povećalo stepen demokratije. Čak 80% građana Albanije to misli, kao i 59% stanovnika Bosne i Herecegovine i Crne Gore.

Više od svih zemalja Zapadnog Balkana, čak 26% Srba misli da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji loša stvar. U isto vreme, čak 76% ispitanika u Srbiji smatra da bi Srbija trebalo da ima snažnije odnose sa Kinom. Od svih ispitanih zemalja, Srbija se nalazi na trećem mestu onih koje snažno pozdravljaju produbljivanje odnosa sa Kinom.

Pored ovih, istraživanje je donelo još neke zanimljive rezultate. Srbija je na drugom mestu od ukupnog broja zemalja koje se najmanje plaše uticaja Rusije.

Ovakvi rezultati rezultat su decenijske politike Aleksandra Vučića i SNS koji je Srbiju udaljio od evropskog puta, kazala je Stevanovićeva. Pored toga, podrška Vučićevom autoritarnom režimu i gaženju evropskih demokratskih vrednosti od strane zvaničnika Evropske unije takođe je doprinela ovom strahovitom padu podrške EU i okretanju javnog mnjenja ka Kini. Ovi rezultati predstavljaju samo posledicu decenijske antievropske kampanje koju je aktuelna vlast neprestano sprovodila zahvaljujući totalnoj kontroli medija.  Paradoksalno, zvaničnici Evropske unije i evropskih zemalja su sve to vreme podržavali režim Aleksandra Vučića i njegovo uništavanje Srbije i demokratskih vrednosti", dodaje na kraju Ana Stevanović, internacionalni sekretar SSP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati