Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

[ Izvor: N1 ]

08. 12. 2021. 22:49 26

Sukobi u SNS na sve strane! Šormaz: Vulin da odgovara

Poslanik SNS Dragan Šormaz izjavio je da policija nije dobro reagovala na blokadama koje su u Srbiji organizovane poslednje dve subote i da bi resorni ministar Aleksandar Vulin trebalo zbog toga da snosi posledice. On je rekao da bi Vulin trebalo da snosi odgovornost i za navodni dogovor sa ruskim službama bezbednosti oko zajedničkog delovanja u kontekstu obojenih revolucija. Šormaz kaže i da se ne oseća poniženo odlukom predsednika da Zakon o eksproprijaciji bude povučen, pošto su za isti zakon glasali poslanici SNS. Šormaz kaže da on nije ni glasao za taj zakon i da tokom glasanja namerno nije bio u sali.

On za N1 ističe da nije glasao ni za Zakon o eksproprijaciji ni za Zakon o vodama, a da je oba ta zakona predsednik vratio nazad. „Nisam javno rekao da se ne slažem. Nisam učestvovao u raspravi, sklonio sam se od toga“, rekao je Šormaz.

Negirao je da se plaši da kaže šta misli i dodao da to potvrđuje činjenica da je on jedini koji kaže da Srbija treba da postane član NATO.

- Nisam hteo da zbunjujem druge poslanike, ima dosta mladih, neka iskuse neke stvari kao ja pre 20 godina - kaže.

- Nisam to uradio i neka bude da sam ja kriv - naglasio je Šormaz.

- Možda sam postao umoran, problem je što se zalažem za instituciju narodnog poslanika i Narodne skupštine, za institucije u Srbiji… Ja sam jednom prilikom nedavno u Skupštini, a nadležni ministar bio je Selaković, rekao da neću odustati od toga da Vlada podnese izveštaj kada se završi pandemija kolike su donacije bile i koji su troškovi, jer svi pogrešno misle da su najveće donacije bile kineske - rekao je poslanik SNS.

Upitan kako sada reaguje pošto je predsednik Vučić prvo rekao da ulica neće vladati Srbijom, a onda vladajuća stranka s njim na čelu povlači zakon, Šormaz kaže:

- Svaka medalja ima dve strane – ako gledamo organizaciju Kreni-promeni, njihova dva zahteva su bila vrlo racionalna, ispostavilo se da su bili u pravu. Tome i služi civilni sektor. I ja sam predsednik jedne NVO…Civilni sektor je potreban kao korektivni faktori koji može da pomogne institucijama - istakao je poslanik SNS.

Na pitanje da li je ulica pobedila, Šormaz odgovara:

- Nije pobedila ulica, već je jedna NVO dala do znanja institucijama da nisu u pravu po pitanju nekih rešenja u ta dva zakona.

Upitan zašto SNS dopušta da se građani sukobljavaju sa građanima močugama, Šormaz kaže da se, da je on ministar policije, ništa od toga ne bi dogodilo.

Kaže i da je odmah reagovao pošto je ministar Vulin najavio da će policija primenjivati nasilje – i u tvitu mu poručio da policija može samo da primenjuje silu, nakon čega je ministar menjao izjavu.

- Policija nije reagovala dobro na ova dva skupa i ministar policije treba da snosi posledice - rekao je Šormaz i dodao da nije dobro bilo prebacivanje žene preko ograde autoputa, da je tu u pitanju prekomerna upotreba sile, ali i da je činjenica da je „ona načinila krivično delo“.

- Policajka je trebalo da joj priđe, ne policajac, stavi joj lisice, odveze maricom u stanicu policije i tamo joj napiše krivičnu prijavu - rekao je on.

Istakao je i da ne zna ko su batinaši koji su izlazili iz škoda da napadaju demonstrante.

- Ne znam čije su škode, motke ni mladići, ali to nam nije trebalo. Ta slika i slika žene koja je prebačena preko ograde kanalisale su određeno nezadovoljstvo i oni kojima se nije bavila organizacija Kreni-promeni, već drugi koji se nakačili na njihove proteste, iskoristili su to protiv nas i to nam nije trabalo – iz toga se sastoji greška ministra policije - rekao je Šormaz.

Šormaz je istakao i da se protivi zabrani rada kompaniji Rio Tinto u Srbiji jer imamo međunarodni ugovor sa njima, iako nije reč o ugovoru o eksploataciji. „Rio Tinto imao ogromne troškove, kupio je dosta zemlje, dobrovoljno su ljudi prodali zemlju“, rekao je Šormaz.

Kaže i da je greška u komunikaciji jer ni Rio Tinto ni vlada nisu obrazložili važnost tog projekta građanima.

- Litijum je potreban, to je nafta 21. veka i Srbija mora da ga eksploatiše - rekao je Šormaz.

Upitan šta misli povodom informacije da je ministar policije Vulin sklopio nekakav dogovor sa sekretarom za nacionalnu bezbednost Rusije i da je predao snimke BIA sa informacijama o sastanku ruskih opozicionih lidera u Beogradu, kao i o dogovoru službi bezbednosti oko zajedničkog delovanja u kontekstu obojenih revolucija, Šormaz je rekao da o tome ništa ne zna i da je to demantovao i predsednik Vučić.

- Očigledno da je to ministar Vulin radio na svoju ruku, čim je stavio to na sajt. I šta znači dogovor – nema ugovora, nema sporazuma - rekao je Šormaz.

- To ne postoji, ubeđen sam, možda je to nečija želja, volja, kao što je Bokan izašao da priča gluposti o Rumunima i Vulin priča o policijskom nasilju. Meni se čini da neko to namerno radi da bi predsednik Vučić bio prikazan kao dikator, tiranin, kao Lukašenko i da oni koji to rade, rade u dogovoru s Moskvom da bi se destabilizovala Srbija - dodao je poslanik SNS.

- Vulin, mislim da na svoju ruku radi s Rusijom. Ako je to tačno i za to treba da snosi posledice. Ja sam samo video snimak da jedu neke hlepčiće i salate. Nisam čuo šta razgovaraju i video sam saopštenje koje nije dobro - rekao je Šormaz.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Ekskurzija nekad i sad

Zoran Živković [21.01.2022.]


Anketa

Koja vam je najlepša planina u Srbiji?

Rezultati

Video dana

Mocart