Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

Direktno.rs

25. 10. 2021. 18:47 12

Pomoćnici ministra, a ljudi Dijane Hrkalović? (FOTO)

Da će porodica Dijane Hrkalović profitirati od nameštanja vodočitača iz Obrenovca u ministarstvo poljoprivrede, verovatno ni oni sami nisu odmah znali.

Elem, dugogodišnji vodočitač iz Obrenovca Aleksandar Bogićević na sednici Vlade Srbije održanoj 17. jula 2018. izabran je za pomoćnika Branislava Nedimovića, za oblast ruralnog razvoja. On je i dalje na istoj odgovornoj poziciji, a sada je to naročito bitno jer je zaposlen u izvršnoj vlasti i usko je povezan sa porodicom Hrkalović. A svi znamo da je bivša državna sekretarka MUP sada u ćeliji...

Režimski mediji su bili u potrazi za porodicom Hrkalović u Požarevcu, gde žive roditelji i brat nekadašnje glavne šefice u policiji. Kako su mediji objavili, građani Dijaninu majku i sestru ne pominju, ali za oca Daneta i brata Dejana navode da su "muvali" preko zemljoradničke zadruge "Stočar DH" iz Požarevca, i to u vreme dok je Dane Hrkalović bio na čelu "Poljoprivrede Savetodavne i Stručne Službe" u Požarevcu.

Zemljoradnička zadruga Hrkalovića dobijala je nekoliko miliona dinara godišnje iz budžeta, odnosno od Ministarstva poljoprivrede, kako 24sedam.rs tvrdi, na osnovu falsifikovane dokumentacije. Tim povodom Ministarstvo poljoprivrede dostavilo je podatke da su "Stočaru DH" 24. novembra 2020. isplaćeni podsticaji za sprovođenje odgajivačkih programa u iznosu od 130.000 i 918.000 dinara.

Sumnja se da su Hrkalovići falsifikovali dokumentaciju za kontrolu laktacija, za koju je zadruga formalno podnela zahtev, i za to dobila pomenuta sredstva. Pitanje je ko je odradio posao provere laktacija, ko je overio, čijim potpisom i pečatom.

I tu se ubacuje ime već pomenutog pomoćnika u ministarstvu poljoprivrede. Član Srpske napredne stranke, Aleksandar Bogićević, po tvrdnjama lokalnih medija u Nedimovićevo ministarstvo je ušao preko šefa kabineta ministra poljoprivrede Marka Saranovca za usluge koje mu je Dijana Hrkalović navodno činila.

U martu 2020. godine, Aleksandar Bogićević postavio je za direktora Poljoprivredne službe Požarevac Daneta Hrkalovića, Dijaninog oca, koji je za samo devet meseci uspeo da firmu dovede do propasti gde radnici nisu primali platu poslednja četiri meseca.

Dodajmo i da Dane Hrkalović nije hteo da naplati dug od 400.000 dinara od firme "Stočar DH" čiji je vlasnik u tom trenutku, bio njegov sin Dejan, i nenamenski je sa računa firme prebacio na njegov račun preko tri miliona dinara. Sebi je podigao platu na 290.000, dok je prosečna plata radnika bila oko 50.000 dinara. On je nastavio da prima platu dok su radnici štrajkovali zbog izgubljenih poslova i neprimanja zarade, zbog čega su podnete i krivične prijave protiv Hrkalovića.

Nakon podnete krivične prijave, na scenu stupa ponovo Aleksandar Bogićević i menja Skupštinu Poljoprivredne službe i direktora Daneta Hrkalovića u dogovoru sa Dijanom Hrkalović da bi njenog oca sklonili iz žiže i zaštitili ga, jer je ona zvanično napustila MUP i nije mogla da ga štiti kao ranije. 

Novi direktor Bojan Stević uz dogovor sa Aleksandrom Bogićevićem, Daneta Hrkalovića odmah postavlja za zamenika i daje mu sve privilegije. Tako da su svi postupci protiv Daneta Hrkalovića zaustavljeni na samom početku, a dokazi o muljaži su do sada verovatno nestali.

Dodajmo da je pomenuti Bogićević (1973) postao deo vlasti isključivo zbog članstva u SNS i da samo dete može da poveruje da je mogao da radi bilo šta bez znanja šefa Branislava Nedimovića. Ne zaboravimo da je Darija Janjić Nišavić, njegova pomoćnica hapšena zbog primanja mita. Ministar se i tada napravio lud.

Bogićević je od 1995. do 2007. radio u JKP "Obrenovac", kao vodočitač, zatim inkasant, blagajnik i organizatora parkiranja, a od 2007. do 2012. godine u JKP "Vodovod i kanalizacija" radio je na poslovima blagajnika, referenta za vodočitanje i šefa kontrole potrošnje vode i reklamacija. 

Osnovnu i srednju poljoprivredno-hemijsku školu završio je u Obrenovcu, a zvanje strukovni ekonomista stekao na Visokoj školi za ekonomiju i upravu u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu za poslovno industrijski menadžment Univerziteta "Union" u Beogradu i stekao zvanje diplomirani menadžer.

Na pitanje koje se samo nameće, šta je Bogićevića kvalifikovalo za tako visoko i odgovorno mesto, Ministarstvo poljoprivrede je odgovorilo da je on izabran za pomoćnika ministra na osnovu dugogodišnjeg rada na poslovima vezanim za poljoprivredu kao član Veća gradske opštine Obrenovac u kome je bio zadužen za poslove iz oblasti poljoprivrede "kao i na osnovu prethodno ostvarenih rezultata vezanih za sanacije posle poplava u opštini Obrenovac 2014". 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Klackalica

Zoran Živković [06.12.2021.]


Anketa

Hoćete li sledeće subote izaći na ekološke proteste?

Rezultati

Video dana

Besan pas