Politika

Direktno.rs

21. 10. 2021. 18:25 7

"Štrajk prosvetara je vapaj za spas obrazovanja"

Demokratska stranka u potpunosti podržava zahteve prosvetnih radnika i njihovo pravo da stupe u štrajk upozorenja. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u obrazovanju iznosi 63.204 dinara i za oko 1.500 dinara je manja od prosečne zarade u Republici Srbiji. Takođe, prosvetni radnici se sa svojim zaradama nalaze skoro na samom dnu liste prosečnih plata u javnom sektoru, što ni sa svojim obrazovanjem, ni sa značajem posla koji obavljaju - nikako ne zaslužuju, piše u saopštenju DS koje prenosimo u celosti.

"Ova vlast već godinama unazad za obrazovanje izdvaja značajno manji deo budžeta, nego što je to slučaj sa skoro svim zemljama Evropske unije. Zbog toga, mladi nastavnici napuštaju Srbiju, a već sada se oseti ozbiljan nedostatak nastavnog kadra, pogotovo nastavnika matematike, informatike i fizike.

Takođe, na učiteljskim fakultetima i na fakultetima koji obrazuju nastavni kadar primetan je veliki pad u broju upisanih studenata, godinama unazad, pa su sve češće situacije gde se za nastavne smerove popuni manje od četvrtine mesta na budžetu. Čak i ako se ispuni zahtev Sindikata obrazovanja Srbije za povećanje plate od 15 odsto, to će tek minimalno povećati standard prosvetara, jer je već u prvih osam meseci ove godine zabeležena inflacija od 4,6 procenata. Baš zato, ovaj štrajk upozorenja nije hir, nego vapaj za spas obrazovanja u Srbiji. 

Demokratska stranka će i u budućnosti podržavati zahteve prosvetara, koje se tiču popravljanja materijalnog statusa nastavnika, učitelja i pomoćnog osoblja zaposlenog u obrazovnom sistemu Republike Srbije, kao i zahteve koji se tiču unapređenja celokupnog  obrazovnog procesa. Bez kvalitetnog obrazovanja, ova zemlja nema budućnosti", zaključuje se u saopštenju Demokratske stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati