Politika

Direktno.rs

15. 10. 2021. 12:23 2

Zavodi za zaštitu spomenika kulture ili SNS investitora?

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, umesto da štiti bogato nasleđe koje poseduje ovaj grad, poslednjih godina pretvorio se u zavod za zaštitu SNS investitora koji bez ikakvog obzira uništavaju svaku građevinu ili lokalitet koji se nađe na putu ka njihovom "napretku" i jurnjavi za kvadratima na atraktivnim lokacijama. Umesto da vode brigu o posebnim građevinama po kojima je naš grad bio specifičan i koje su mu davale dušu i osobenost, Zavod ne samo da ostaje potpuno nem, već postaje saučesnik u rušenju, piše u saopštenju Odbora za kulturu Stranke slobode i pravde koje prenosimo u celosti.

Naime, poslednjih nekoliko objekata koji su postali žrtva urbanizma na naprednjački način, posedovali su takozvanu privremenu zaštitu. Umesto da im po isteku privremene zaštite, Zavod produži zaštitu i učini je trajnom, Zavod je svesno propuštao da to učini i tako je omogućio da u ovom pravnom vakumu, "investitorima" pripadne lokacija, a spomenike kulture dočeka rušenje.

Ovaj scenario ponovio se prilikom rušenja prelepe i jedinstvene vile u Ulici Nikolaja Krasnova na Vračaru, kao i prilikom rušenja više objekata u Resavskoj i Mišarskoj ulici u samom centru Beograda. Uprkos negodovanju struke da se objekti stari više od stotinu godina sačuvaju, srušeni su gotovo preko noći zarad podizanja zgrade od gotovo 10 spratova. Interesantno je da je u ovom slučaju direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Beograda Olivera Vučković samostalno izdala uslove za izgradnju investitoru, uprkos tome što su ovi objekti imali zaštitu kao kulturna dobra.

Zanimljivo je da je BIRN tada utvrdio da se kao investitor višespratnice u Resavskoj ulici pojavljuje kompanija "Sanidei" koja je poznata po luksuznoj gradnji, a u jednoj njihovoj zgradi na Senjaku živi i ministar Siniša Mali.

Nažalost, više ni u Beogradu ali niti širom Srbije, Zavodi za zaštitu spomenika kulture ne vode računa o očuvanju nasleđa, već su saučesnici investitorskog urbanizma koji ruši sve pred sobom.

Po dolasku na vlast, Stranka slobode i pravde će zaustaviti ovu pogubnu praksu i zalagaće se da se ispitaju svi sporni slučajevi, kao i odgovornost onih koji su mirno posmatrali uništavanje Beograda i njegovog nasleđa, umesto da ga zaštite.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati