Politika

[ Izvor: N1 ]

29. 09. 2021. 09:18 12

Fajon: Janša ili Vučić, teško je suditi ko je lošiji

Kakva je budućnost međustranačkog dijaloga iz ugla evroparlamentaraca? Tanja Fajon koja se sprema za izbore u Sloveniji, za N1 kaže da su uradili sve što su mogli. Na pitanje N1 Slovenija da uporedi slovenačkog predsednika Vlade Janeza Janšu i predsednika Srbije Aleksandra Vučiča, Fajon kaže - da joj je teško da oceni ko je lošiji.

N1: Gospođo Fajon, u subotu ste rekli da na autoritarnost u Sloveniji treba odgovoriti sa više demokratije i odbranama sloboda, kao bivša novinarka znate koliko je za to važna sloboda medija, da li je po tim standardima Janez Janša gori od Aleksandra Vučića?

Fajon: Hm, teško bih mogla da dam sud šta je lošije, ali ono što je sigurno je da ima dosta sličnih elemenata. Ako govorimo o autoritarnosti i o onom što je radila vlada Janeza Janše, o pritiscima na medije, finansijskom iscrpljivanju nacionalne novinske agencije, pokušaju preuzimanja javnih preduzeća, sa brutalnim krađama unutar tih preduzeća – sve to radi vlada Janeza Janše, i ne samo to, uskraćuje nezavisnost demokratskim institucijama.

N1: Ali gospodin Vučić je praktično sve sisteme i podsisteme u Srbiji podredio…

Fajon: Ali danas nismo ovde da bismo razgovarali o gospodinu Vučiću i Srbiji

N1: Ne, ali je izuzetno važno…

Fajon: Ono što mogu da kažem da u Srbiji ulažemo mnogo truda, ja u ulozi evropskog pregovarača, da stvorimo zdraviju atmosferu za više fer i demokratske izbore, jer u Srbiji danas ne bi bili uopšte ni prisutni evroparlamentarci, da su odnosi dobri. Danas tamo u Parlamentu praktično i da nema opozicije.

N1: Vas četvoro pregovarača iz Evropskog parlamenta niste uspeli da prpremite dogovor koji bi podržale dve ključne opozicione stranke.

Fajon: Naprotiv, mi nismo tamo bili u ulozi, koju mnogi pogrešno interpretiraju, da donosimo rešenja. Mi smo približili stavove opozicije i vlade, i ono što nam je uspelo, zapisali smo u 16 konkretnih tačaka. Ako opozicija bude želela da učestvuje, do kraja pregovora nijedna stranka se nije zaista povukla, učestvovali su u pregovorima do kraja, ja se iskreno nadam da će iskoristiti priliku i ta nova tela koja ćemo pre izbora u Srbiji formirati i ustupiti.

N1: Ali dve ključne opozicione stranke su odustale.

Fajon: Mi govorimo o četiri opozicione platforme. Svaka od platformi udružuje više stranaka. Deo tih stranaka je odutao. Daleko veći broj stranaka.

N1: Ali gospodin Đilas i gospodin Jeremić su upravo na čelu stranaka koje su bojkotovale prethodne izbore, i upravo zato…

Fajon: Vidite, ukoliko im se isplatilo to što su bojkotovali izbore, sami će znati da presude šta im je činiti. Žao mi je što sad razgovaramo o Srbiji umesto o Sloveniji. Na žalost, danas je u Srbiji na političkim akterima, i na opoziciji i na vladi da se dogovore da li žele da učestvuju na izborima. Mi smo tamo učinili ono što smo mogli, a to je da smo u najvećoj mogućoj meri približili pregovaračke stavove, nije na nama da ih i ispunimo.

N1: Razgovaramo o Srbiji zato što razgovaramo o demokratskim standardima, mnogo upoređivanja je bilo, vi računate na to da ćete biti predsednica Vlade i govorite o tome kako treba podići nivo demokratičnosti, a u isto vreme vidimo da je u Srbiji…

Fajon: Ja mislim da nijedna strana tamo nije zadovoljna…

N1: Prigovaraju vam da asistirate Vučićevom režimu. Zbog toga toliko insistiram na tom pitanju, jer tamo nisu zadovoljni sa onim što ste uradili.

Fajon: Nas je četvoro pregovarača, ja tamo pregovaram sa mandatom evroposlanice, još jednom ponavljam – ni jedna strana nije zadovoljna, ni Vučićeva strana, ni Dačićeva strana, ni opozicija. To govori o tome koliko smo uspeli da uradimo. Ja se iskreno nadam da će narod u Srbiji imati mogućnost demokratskih izbora, između svih stranaka koje budu učestvovale, da će imati mogućnost poštenih i slobodnih izbora, i to se odnosi i na državu, jer smo jasno napisali da mora ispuniti sve preporuke međunarodnih institucija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati