Politika

Direktno.rs

26. 09. 2021. 21:19 9

"Dok žonglira pomorandžama, Vučić nas zadužio za 2 milijarde"

"Ono što je nevolja je to što su i Vučić i Kurti u predizbornoj godini. Onaj ko izgubi u ovom ratu živaca ne verujem da će dobro proći na izborima. To povećava tu tenziju. Evo citiraću ministra Vulina, iako to nikad ne radim, dovoljno je jedna budala nešto da uradi. Kada vi dovedete do te tenzije da se specijalne snage Kosova nalaze između blokada s jedne, i oružanih snaga Srbije sa druge strane, tu se pokazuje sva besmislenost pokušaja da se na taj način nešto reši. Ovde se postavlja pitanje kako iz ovoga izlazite, a da nema poraženih. Niko neće želeti da iz ovoga da izađe poražen", istakao je Božo Prelević, advokat i član Skupštine slobodne Srbije, gostujući u "Utisku nedelje".

- S obzirom da sam ja 2000-2003. godine bio u organizacionom telu zadužen za ljudska prava i pravosuđe meni je poznato kako se dole to odigrava. Naravno, uvek je pitanje da li ovo neka režija. Ja mislim da nije, a da je početku to ličilo. Da predsednika Vučića zovu u nedelju Boler i Stotenberg, to se obično ne dešava kad je režija. Druga stvar, šta je ustvari uzrok i posledica ovoga? To su potpisani Briselski sporazumi u kojima je Srbija dala nešto što nije trebalo da, a zauzvrat im je obećana Zajednica srpskih opština sa nedefinisanim ovlašćenjima, oni sad pokušavaju na neki način i da ovim putem dođu do ZSO - napominje Prelević.


On smatra da će međunarodna zajednica morati da približi dve strane.

- Ja verujem da će morati da radi evropska diplomatija. Verujem da će predsednik Vučić pokušati da pokaže da je on deo svakog rešenja, da će tražiti ZSO predstavljajući SZO kao neki pandan Republici Srpskoj, iako nije ni blizu toga. Mislim da će u tom pravcu zveckanja oružja međunarodna zajednica pokušati da približi dve strane, jer ovo ne može dugo da traje.

Prelević smatra da nikako prisustvo ruskog ambasadora blizu administrativnog prelaza samo pogoršava poziciju Srbije.

- Šta radi ministar Stefanović sa ruskim ambasadorom, mislim da to ni njemu nije jasno. Mislim da to apsolutno pogoršava poziciju Srbije. Iako su Rusi jedva dočekali da njihov predstavnik poseti granične jedinice. Ne vidim u čemu će to nama da pomogne ako su oni koji treba nama da pomognu u Evropskoj uniji i u NATO - istakao je Prelević.

Osim Prelevića, gosti Utiska nedelje bili su i Milica Andrić Rakić bivša novinarka Kossev i predstavnica Nove društvene inicijative, kao i politikolog Vujo Ilić.

Govoreći o utiscima, Prelević kaže da vlast ne može da izdrži dijalog.

- Zašto se mediji zatvaraju? Vi nemate s kim da dođete na taj duel i da pobedite. Tad istina postane vidiljiva i problem je kad dođe dijalog, oni dobiju taj napad samo da neko ne bi čuo istinu. Ja ne znam gde će Srbi svezanih očiju da dođu. Koji narod je svezanih očiju došao i pogodio šta treba. Oni ovde pokazuiju šta misle i zakonima i Ustavu - rekao je Prelević i nastavio:

- Nisu Vučiću problem ovih što glasaju za 5.000 dinara. On ima toliko naših para da može da podeli tim što bi glasali za 5.00 dinara. I nisam siguran da bi tu Kosovo bilo neki problem. Jer se sve može pokazati kao pomoć Kosovu. Na kraju krajeva, on kad daje naše pare njima, pokazuje kao da su njegove i građani su njemu zahvalni, a ne nama. Svoje sigurno nije dao.

Zatim se osvrnuo na Vučićevu metaforu sa pomorandžama.

- Ja mislim da on žonglira tim pomorandžama dok opterećuje ovu zemlju za dve milijarde evra. I svi gledaju te pomorandže, a ne vide da su za dve milijarde evra kraći. On hipnotiše, on sakriva istinu - ističe Prelević i dodaje:

- Profesor Radovanović mi je rekao da će, ako ovim tempom nastavimo, u Srbiji za dva meseca biti više mrtvih nego za vreme NATO bombardovanja, od korone. Vi vidite da se mi u svemu ponašamo mimo sveta i svi ovi utisci govore o jednoj teškoj patologiji. I o tome da svi oni razumni ljudi, pokreti, stranke moraju da postanu alternativa, jer ako ovo potraje još nekoliko godina, ovde ništa neće biti normalno.

Prelević je replicirajući sagovornici Milici Andrić Rakić koja je govorila o tome da su mnogi političari sa severa Kosova dobili resurse države Srbije kaže:

- Države Srbije ili od SNS? Pošto su neki ubijeni, a neki su dobili resurse, dakle nisu dobili svi, nego koji je SNS napravio. Dakle, SNS je u vladi Republike Kosovo.

Govoreći o Vučićevom pominjanju Milana Radojčića, Prelević ističe da je jedan zanimljiv lik.

- Ima (Radojičić) jako mnogo sastanka u severnoj Mitrovici, a bogami i na jahtama u Budvi sa Pacolijem i sa mnogim drugima. On je imao te jake trgovačke veze, da ne pričam sa s čim je trgovao, jer su bile dve optužnice oko toga, pa su obe neslavno prošle, ali trgovao je valjda još nečim, sad je veliki biznismen zajedno sa Zvonkom Veselinovićem i oni su imali ta neka poznanstva među kosovskim Albancima i vrlo često su imali mogućnosti da amortizuju neke probleme i da razmenjuju informacije. Sama činjenica da su oni optuženi i pominjani vezano za ubistvo Olivera Ivanovića ih diskretiduje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati