Politika

Direktno.rs

23. 09. 2021. 10:13 16

Iza kulisa dijaloga: Dačić pevao evroposrednicima

Odluka Evrope da se stavi na stranu Aleksandra Vučića u dijalogu između vlasti i opozicije iznenadila je mnoge koji su verovali u priču o evropskim vrednostima i smatrali da EU zaista želi Srbiju, ako ne za članicu, a onda bar kao nekoga na pragu članstva. One koji su ranije shvatili da davanje Kosova, povlastica za firme iz tih zemalja, nameštanje tendera za aerodrom ili spalionica i na kraju vađenje litijuma vredi više od bilo kakvih vrednosti, ponašanje evroparlamentaraca nije iznenadilo.

Sve je bilo jasno već prilikom posete Angele Merkel Beogradu. "Muti" je jasno pokazala da podržava svog usvojenog dečaka i da je izveštaji "Freedom house", "Amensty International", "Reportera bez granica", kao ni papiri koje usvajaju Evropska komisija i Evropski parlament ne interesuju. Lažna stabilnost, kooperativnost na Kosovu, izvoz radne snage iz Srbije u Nemačku, saradnja na pitanju migranata i na kraju vađenje litijuma, za Angelu Merkel i nemačke interese su prioritet. Onoga ko je interes svoje zemlje prodao da bi ispunjavao interese Nemačke, niko se ne nije odrekao. Ili bar niko ko nije demokrata.Kad se sve to sagleda, bilo je naivno očekivanje srpske opozicije da će Knut Flekenštajn i Tanja Fajon zauzeti drugačiji stav. Od Eduarda Kukana niko ništa nije očekivao jer je on uglavnom delovao kao deda koji je izveo unuka u park i zaspao na klupi. Kao ni od Vladimira Bilčika, do juče anonimnog profesora iz Slovačke, člana jedne minijaturne slovačke stranke koga je Dejvid Mekalister selektovao za glavnog čoveka za Srbiju znajući da neće moći da odbije ništa što od njega bude tražio. Odnosno šta od njega bude tražio Aleksandar Vučić. Zauzvrat Bilčik je postao faca, počeo da nosi firmirana odela i da deli lekcije. Evroparlamentarci su ga "išamarali" prekrajajući njegov izveštaj o Srbiji u Evropskom parlamentu. Ali jedno je očigledno kada se igra na domaćem briselskom, a drugo kada se igra na vrućem srpskom terenu.

I pored svega oči demokratske opozicije su bile uprte u tandem Fajon - Flekenštajn. Ali izgleda da su sve nade nestajale u beogradskom restoranu "Marinada", gde je Ivica Dačić vodio učesnike dijaloga na večeru i muziku. To što je Srbija zemlja bez demokratije, slobode, puna kriminala, ubistava, uništenih institucija i ljudskih prava nije omelo evroposrednike da se opuste uz iće, piće i muziku. I naravno Dačićeve vokalne sposbnosti.

Na kraju svega došao je papir u kome nema ama baš ništa. Nijedne jedine stvari koja bi poboljšala izborne uslove u Srbiji. Bukvalno ništa. Šamar ne srpskoj opoziciji nego svima koji veruju i bore se za Srbiju u Evropskoj uniji.

Na kraju čitavog igrokaza pojavio se juče Vladimir Bilčik i poručio da je za njih proces završen i da se oni više neće vraćati.

Zaključak: Evropa je odustala od demokratije. Danas se ponaša kao Rusija i Kina, samo što ove dve svetske sile svoje interese pokazuju javno i ne prodaju bajku o slobodi i demokratiji kojih očigledno odavno nema.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati