Politika

[ Izvor: Mediji ]

15. 09. 2021. 15:36 3

Usvojen Zakon o zaštiti ćirilice

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su jednoglasno Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma. Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je 13. septembra predstavila predlog zakona i istakla da se on usvaja po hitnom postupku povodom novoustanovljenog praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Razlozi za donošenje ovog zakona, kako se navodi u obrazloženju, sadržani su u potrebi da se ustanove dodatne mere čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i pospeši šira upotreba ćirilice u javnom životu, s obzirom na njen istorijski, kulturni i identitetski značaj.

Njime je predviđeno da ćirilicu moraju da koriste svi koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala.

Drugi skup mera je stimulativne prirode i on je prvenstveno usmeren na privatni sektor, a pre svega na sredstva javnog informisanja u privatnom vlasništvu.

Predviđena je mogućnost za poreske i druge administrativne olakšice privatnom sektoru, koje se mogu ustanoviti, u skladu sa posebnim zakonima, za privredne i druge subjekte koji u svom poslovanju odluče da koriste ćirilično pismo, što uključuje i njegovo korišćenje u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila.

Kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirilici.

Vlada Srbije, po ovom zakonu, osniva Savet za srpski jezik, koji prati i analizira stanje u oblasti njegove upotrebe u javnom životu i sprovođenje mera radi zaštite i očuvanja ćirilice, a zadatak mu je i da daje preporuke, predloge i stručna mišljenja.

Za kršenje odredbi novog zakona predviđene su novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati