Politika

[ Izvor: N1 ]

09. 06. 2021. 15:18 4

Za Vučića ni sekund kritike, za Đilasa 30 odsto u Dnevniku RTS

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) izjavio je da je novo istraživanje monitoringa Dnevnika RTS, u periodu od 15. marta do 30. aprila ove godine, pokazalo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio predstavljen dva sata i devet minuta i to bez jedne sekunde kritike.

Sa druge strane, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas bio je sa 30 odsto negativno predstavljen.

- Povod za analizu bio je da se uporedi stanje od pre godinu dana, kada smo u tom periodu našli da je predsenik bio 13 sekundi negativno predstavljen u Dnevniku javnog servisa, a sada je taj procenat sveden na nulu - rekao je Gavrilović za N1.

On je objasnio da je pozitivno predstavljenje kada neko hvali sebe i predstavlja svoj rad, a negativno kada ga neko kritikuje, analazira i ukazuje na određene propuste.

Zaključeno je i da ono što radi predsednik je zapravo ono što bi trebalo da radi premijerka - ako se gleda Ustav Srbije.

- Javni servis, u stvari je omogućio predsedniku da uđe u svojevrsnu kampanaju, a tek ćemo videti da li je to kampanja za nove predsedničke izbore - rekao je Gavrilović.

On je dodao da je, generalno, RTS u posmatranom periodu dominantno pozitivno izveštvao o svim akterima izuzev stranke (Stranke slobode i pravde) i aktera Dragana Đilasa, koji je sa 30 odsto negativno predstavljen.

- RTS očigledno ide linijom manjeg otpora i svima daje šanse da se pohvale. Vreme je i da REM počne da radi svoj posao - rekao je Gavrilović i dodao da je REM pre sedam dana objavio izveštaj koji stoji na sajtu, bez potrebe da se pokrene bilo kakva debata na tu temu.

Naglašavajući da je jedini pojedinac o kojem se čula kritika na RTS Dragan Đilas, Gavrilović kaže da nekih stranaka uopšte nije ni bilo u programu. Tako stranka Vuka Jeremića nije uopšte bila pomenuta na RTS u ovom periodu. Ostali iz opozicije su predstavljani kao pozitivni akteri, ali sa dominantno malo vremena - „to ne prelazi ni minut“, kaže.

Budući da je i ranije dobijao pretnje preko društvenih mreža, zbog kojih Tužilaštvo još nije reagovalo, Gavrilović kaže da ni sada, kako se približavamo izborima, nije optimista da će se atmosfera u društvo poboljšati.

- Naši monitorinzi imaju smisla samo ako RTS i REM počnu da rade svoj posao - rekao je Gavrilović i dodao da mediji postaju sve više ostrašćeni, a da nam to ne treba jer imamo previše problema u društvu.

Poenta je, ocenjuje, da u medijima ljudi koji imaju različita mišljenja mogu da razgovaraju. „Fali nam dijalog, bez njega nećemo ništa uraditi, urušićemo institucije“, rekao je Gavrilović.

Kada je o izbornim uslovima reč, Gavrilović kaže da što se tiče medija već sada može reći „da imamo veliki problem - nejednak pristup akterima“.

Ističići da su izborni uslovi elementarna stvar, ocenio je da je ponižavajuće da moramo da imamo posredovanje EU koja treba da omogući poštovanje zakona i da mora da posreduje da bi insitucije radile svoj posao. Gavrilović je kazao i da mu se čini „kao da smo status kandidata dobili na lepe oči“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati