Politika

Direktno.rs

20. 05. 2021. 06:48 17

AFERE I SUMNJIVE OSOBE KAO NA TRACI Šta je sve izašlo iz Stefanovićeve "vladavine prava"

Nebojša Stefanović pamtiće se dugo i nakon odlaska sa vlasti, jer za vreme njegovog mandata isplivale su afere "Krušik", "Jovanjica", "Savamala", "Pančićev vrh", lažni doktorat, ali i gomila ljudi iz kriminogenih sredina, službe i lokalnih moćnika, poput Zvonka Veselinovića, Milana Radojčića, Dijane Hrkalović...

Sve je počelo davne 2014. godine kada su trojica naučnika iz Srbije, koji rade na britanskim univerzitetima javno osporila verodostojnost doktorata ministra Stefanovića, koji je zvanje doktora nauka stekao na Megatrend univerzitetu. Utvrđeno je da njegov doktorat obiluje plagijatima, a onda su u sumnju dovedene i njegove osnovne studije, ali se Nebojša dosetio da su se predavanja održavala u Sava centru.

No, politička egzekucija nad nekadašnjim ministrom policije, a sadašnjim odbrane Stefanovićem započeta je kroz aferu "Krušik". Na osnovu materijala koji je novinarima dostavio uzbunjivač Aleksandar Obradović saznalo se da je u posao štetan po "Krušik" i SDPR, dakle po državu, umešan ministrov otac, sada pokojni Branko Stefanović.

Otkriveno je i da je otac Nebojše Stefanovića počeo da se bavi trgovinom oružjem, tek nakon što je njegov sin imenovan na funkciju ministra unutrašnjih poslova, a bez saglasnosti tog ministarstva nema trgovine oružjem.

Zatim je usledila afera "Jovanjica" gde su u organizovani kriminal bili uključeni i pripadnici bezbednosnih službi Srbije koji su štitili Predraga Koluviju, optuženog da je na imanju svoje kompanije uzgajio više od tone marihuane. 

Uhapšeni Predrag Koluvija bio je u kontaktu sa mnogim ljudima iz vrha SNS, kao što je član gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević, inače, kadar koji je prebegao od Stefanovića ka Andreju Vučiću.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je saopštio da je Koluvija prilikom hapšenja pokušao da pozove Andreja Vučića! Ovo je posle skoro mesec dana demantovao načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković, ali na način da se sumnja da je izjava data kao posledica velikog pritiska. 

Kada je u noći između 24. i 25 aprila 2016. godine u Hercegovačkoj nezakonito porušeno više privatnih objekata, a policija se nije odazvala na pozive građana Nebojša je bio ministar policije. 

Pitanje ko je tada bio „vrh policije“, koji je prema transkriptu razgovora naredio da policija ne izađe na teren u noći rušenja nije poznato ni do danas, kao što nije poznato ni ko je tačno rušio u Savamali. Stefanović je obećao rešavanje ovog slučaja i otkrivanje "kompletnih idiota", ali to se nije desilo.

Za vreme Stefanovića razotkrivene su i veze familije Vučić sa ljudima iz kriminogenih sredina. Te 2019. godine isplivale su fotografije koje povezuju Andreja Vučića sa kontroverznim biznismenom Zvonkom Veselinovićem, koji ima podebeli dosije. Glasine da “Andrejevi i Zvonkovi ljudi” uzimaju reket i predstavljaju strah i trepet, dobile su i "materijalnu potvrdu".

Za Veselinovićevog kuma Milana Radoičića srpska javnost je čula nakon ubistva Olivera Ivanovića u januaru 2018. kada je BIRN objavio neobjavljeni deo intervjua sa Ivanovićem iz avgusta 2017. u kome on Radoičića opisuje kao kriminalca i vođu “neformalnog centra moći”, ističući da ga ozbiljno zabrinjava što je predsednik Vučić baš njega u to vreme naveo kao primer borca za Srbe na Kosovu.

Ivanović je novinara zamolio da taj deo ne objavljuje, ali kad je novinar Radoičićevo ime hteo da precrta, ubijeni srpski političar ga je zaustavio. Dve i po godine kasnije, kosovsko tužilaštvo u optužnici za ubistvo Olivera upravo Radoičića i Veselinovića označava kao predvodnike kriminalne grupe koja je Ivanovića likvidirala.

Isplivao je i Zoran Milojević Zelja optužen za prebijanje i kidnapovanje opozicionog aktiviste Danila Bobića tokom izborne kampanje 2013. u Vrbasu, a ovaj funkcioner SNS iz Leposavića, koji ima i raputaciju stranačkog batinaša, javno je dovođen i u vezu s izgradnjom bespravnog objekta na Kopaoniku.

Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović isplivala je u aferi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice, a do tada je bila cenjeni borac SNS. Nakon postavljanja na poziciju Hrkalović je vremenom formirala svoje jedinice u okviru MUP-a i de fakto preuzela vođenje ministarstva, čime je Stefanović postao meta podsmeha svih.

Lučani, u kojima se na dan izbora pojavila bez znanja ministra, dovela su Stefanovića u poziciju da ponudi ostavku koju je tada Vučić odbio. Povezanost Dijane sa ubijenim Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi, kao i bliskost sa kavačkim klanom, koji je bio protežiran od strane srpskih vlasti, postala je javna tajna. Posledice mešanja vlasti u narko biznise su desetine ubistava na ulicama Beograda. 

Biljana Popović, bivša državna sekretarka MUP-a, izazivala je mnogobrojne kontroverze svojim pojavljivanjima u javnosti. Sumnjivo stečen stan, veze sa sumnjivim ljudima, neadekvatno obrazovanje za ovu poziciju, i vređanje opozicije i neistomišljenjika u medijima samo su neki od "grehova" Popovićeve. I monstruozno pitanje Igora Jurića, gde je on bio kad mu je ćerka ubijena, nikad neće biti zaboravljeno.

Hapšenja ljudi, obaranja na zemlju, držanje noge na glavi demonstranta su samo neki od primera brutalne sile policije na koje je regovao čitav demokratski svet. Na mnogobrojnim slikama ovakvog kršenja zakona koje je opozicija pokazala, jasno se vidi upravo inspektor Ivan Ristić. On je postao poznat javnosti prošle godine kao neko ko je komandovao policajcima u civilu koji su tokom protesta hapsili i premlaćivali građane.

Borba Vučićevog i Stefanovićevog klana, izbacila je na površinu i Aleksandra Papića, do skoro nepoznatog biznismena rodom iz Priboja. Papić je poznat kao čovek koji je koordinator svih javnih nabavki u MUP-u Srbije, čovek koji je pokušavao da pokrije umešanost sada pokojnog Branka Stefanovića u razne afere, ali i čovek koji je izgradio pravo malo poslovno carstvo, čiji je deo i hotel u Vrnjačkoj Banji za koji je dobio subvenciju države.

Za Papića se priča i da je pokupovao niz poznatih beogradskih kafića, posebno na Vračaru, te da su sada njegovi lokali poput "Privea" i "Mode" koja je plaćena preko milion evra. Mnogi tvrde da je Papić ustvari Stefanović, odnosno da Papić služi samo kao pokriće za ministrove biznis kombinacije. 

U jeku izglasavanja nepoverenja Stefanoviću u SNS-u isplivao je prvi čovek naprednjaka u Rakovici i nekadašnji državni sekretar u vreme mandata Nebojše Stefanovića u MUP-u Milosav Miličković. Inače, ime Miličkovića se pominjalo a aferama rekonstrukcije Doma zdravlja od milion i po evra, privatizacije Drapšina i za nestale robne rezerve u Makovici, kao i za mnoge druge u poslednjih 6 godina.

Vreme Stefanovića bilo je, kako se može zaključiti, zlatno doba afera i razotkrivanja veza državnog vrha sa kriminalom i zato će "Nebojša iz Beograda" ući u noviju istoriju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati