Hronika

D. Ljutić

20. 04. 2024. 07:01 9

Posao CVETA za podobne: Šta sve možeš kad si SNS

Uporedo s vladavinom Srpske napredne stranke cvetali su i poslovi određenih funkcionera i ljudi bliskih SNS, koji su od 2012. godine postali pravi milijarderi. Javne nabavke postale su kao nikada ranije netransparentne, posao sa državom dobijaju po pravilu samo firme koje su uz režim. Nije retkost da se preko noći osnuje firma, onda se raspiše javna nabavka, ta firma dobije posao i kada novac iz javnog budžeta pređe na račun firme, ona se brže-bolje ugasi.

Unutrašnja praznina SNS-a vidljiva je na svakom koraku. To i nije politička partija u klasičnom smislu, već ogroman skup građana ujedinjenih strahom i koristoljubljem. Ono što režimski mediji predstavljaju kao stamenu, nerušivu partijsku građevinu, samo je kula od članskih karata.

Stanari naselja Higijenski zavod u Kraljevu muku muče sa divljom gradnjom. Kažu da su na vrhu njihove zgrade nelegalno izgrađena dva stana, ali se rušenje odlaže i pored činjenice da je građevinska inspekcija izdala rešenje. Milena Sretović, jedna od stanara, navodi da je rušenje ove nadgradnje počelo pre 10 dana, ali da je ubrzo stopirano.

 - Gospođa na koju se vodi stan kaže da njoj ne treba dozvola jer je ona Vučićeva. Evo, imam svedoke da je to izgovorila: "Ja sam Vučićeva, meni ne treba dozvola". A ja mislim da ni Vučić ovo ne bi smeo da radi bez dozvole - kaže Milena Sretović.

A stranačko zapošljavanje? Smešnog li pitanja u naprednjačkoj Srbiji. Još nam je u sećanju zabrana zapošljavanja u javnom sektoru kao jedna od mera, uz smanjenje penzija, kako bi se prevazišla kriza u državi. Pa se formira Komisija Vlade Srbije koja jedina može da odobri neko zapošljavanje i, gle čuda, krenulo stranačko zapošljavanje kao nikada ranije. Odlučujući uslov više nije bilo obrazovanje, stručnost, radno iskustvo - samo i jedino članska karta vladajuće stranke. Kompletna tehnička stranačka infrastruktura vlasti je na platnom spisku građana Srbije. U ovo se ne ubrajaju postavljeni funkcioneri već najniži tehnički kadar.

U martu 2012. tadašnji kandidat Srpske napredne stranke (SNS) za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić, prilikom posete stolarskoj firmi "Sloga" rekao je da će SNS, ako dođe na vlast, prekinuti praksu da poslove dobijaju preduzeća povezana sa vlastima.

- Kad mi dođemo, nema poslova preko veze - tvrdio je Vučić.

Sadašnja situacija na terenu. Najmanje četiri firme bliske Srpskoj naprednoj stranci dobijaju niz poslova na izgradnji puteva i auto-puteva, mostova, stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a pojedine su od početka uključene u projekat Beograd na vodi. Jedna od njih je “Milenijum tim”, koja je poslednjih godina ušla u sve sfere srpskog biznisa, a tu su još i Inkop, Novi Pazar put, kao i Granit peščar, biznismena Zvonka Veselinovića. Uz njega je do skoro bio i Milan Radoičić.

U aprilu 2017. Aleksandar Vučić je istakao da niko od biznismena finansijski ne pomaže SNS, i podvukao da je to stranka koja ima više novca nego što je potrošila na kampanju.

- Nikada nijedan čovek koji se bavi biznisom nije dao novac za SNS. Imamo u budžetu dovoljno novca. Bilo nam je dovoljno 14 dana da idemo u bilborde, krenemo kasnije od drugih u spotove, iako smo znali da ćemo dobiti najviše novca ako pobedimo - objasnio je on odgovarajući na pitanje kako to da uvek firme bliske pojedinim strankama, biznismena kao što su Đurašković i Veselinović i Interkop dobijaju poslove. Kazao je i da ne poznaje, niti je blizak sa bilo kim od pomenutih, niti da ih je video.

Fond za razvoj svake godine dodeljuje povoljne kredite firmama, sa ciljem da, barem kako se navodi na zvaničnom sajtu ove državne institucije, pomogne unapređenju mikro, malih i srednjih preduzeća. Sredstva, međutim, odlaze i firmama koje dobijaju unosne poslove od države i koje su bliske aktuelnoj SNS vlasti. Novac koji se dodeljuje u vidu kredita kreće se u rasponu od 300.000 do 250 miliona dinara, a kamatne stope idu od svega 1,5 odsto do maksimalno 2,8 procenata. Dakle, reč je o pozajmici, koja se zbog veoma povoljnih uslova može tretirati gotovo kao poklon.Investiranje u banje sve je popularnije u Srbiji poslednjih godina. Sume koje se ulažu su milionske, a investitori su većinom bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. Interesovanje za komplekse u banjama poraslo je pre nekoliko godina pošto je država uvela mogućnost dobijanja subvencija za obnovu hotela. 

Tadašnji poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović učestvovao je 2019. godine u kupovini hotela "Srbija" u Niškoj banji. Kako je rekao sam Milovanović, hotel nije kupio on sam, već kompanija "Tvinel", čiji je on jedan od vlasnika. Milovanović tom prilikom nije hteo da saopšti koliko je plaćen hotel. Pomenuti Zvezdan Milovanović je brat Srđana Milovanovića, vlasnika kompanije Kopernikus, koji je je svog kablovskog operatera "Kopernikus tehnolodži“ prodao "Telekomu“ za neverovatnih 195 miliona evra, da bi potom kupio dve nacionalne televizije, Prvu i B92.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati