Politika

[ Izvor: Danas ]

17. 05. 2021. 09:47 23

Đilas: Agencije lažiraju podatke za SNS!

"U svakom objektivnom istraživanju javnog mnjenja se vidi da građani Srbije nisu zadovoljni aktuelnom vlašću, agencije Ipsos i Faktor plus lažiraju podatke za Srpsku naprednu stranku", poručio je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Đilas je za list Danas rekao da agencije to rade u cilju ubeđivanja građana da SNS nema alternativu, ali i kako birači "ne bi izašli na izbore" jer, prema iznetim rezultatima, "ionako nema šanse da se bilo šta promeni i nihov glas ne vredi ništa".

On je detaljno objasnio šemu, kako je pre izbora potrebno građane, koji su protiv Vučića, ubediti da SNS sigurno pobeđuje, i to ubedljivo, iz dva razloga:

1. Da bi prihvatili kao tačne i realne lažne rezultate kada im se saopšte
2. Da ne bi izašli na izbore jer ionako nema šanse da se bilo šta promeni i njihov glas ne vredi ništa.

U isto vreme međunarodnu zajednicu treba ubediti da u Srbiji nema nikakve alternative režimu i da će Vučić vladati još decenijama.

- Za ovaj posao, koji predstavlja krivično delo trgovine uticajem, izabrane su agencije Ipsos, koju vodi Marko Uljarević i agencija Faktor plus Vladimira Pejića koja po nalogu kabineta predsednika svoja "istraživanja " objavljuje u Blicu. Zbog ovakvog načina rada sam uputio zvaničan dopis sa dokazima o tome kako Ipsos namešta rezultate istraživanja članovima borda direktora ove kompanije, na vreme ih upozoravajući da će jednog dana rukovodeći ljudi njihovog srpskog ogranka odgovarati za trgovinu uticajem kao sto je to bio slučaj pre više godina u Grčkoj - dodaje Đilas.

On je rekao da vlasnici te dve agencije, Marko Uljarević i Vladimir Pejić, daju SNS-u 60 odsto glasova što bi, prema rečima Đilasa, u ovom trenutku značilo najmanje 2,16 miliona glasova.

- Toliko ni (predsednik Srbije i SNS Aleksandar) Vučić kao zajednički kandidat nije imao na predsedničkim izborima 2017. godine. Na lažnim izborima 2020. godine gde su "lopatama ubacivani glasovi za SNS" ova stranka je dobila glasove 1,95 miliona birača - podseća predsednik SSP.

Đilas je naveo da je Ipsos sa namerom objavio netačne podatke pred beogradske izbore kako bi uticao da se ne formira jedinstvena lista i kako bi se ubedili građani da nema svrhe da glasaju jer opozicija nema šanse da pobedi.

Predsednik SSP-a je dao i primer poslednjeg istraživanja koje je Ipsos radio za NDI.

- Prethodne dve nedelje se svim strankama u Srbiji kao i nevladinom sektoru prezentuje istraživanje koje je IPSOS uradio za NDI i za Srbiju i za Beograd ( u pitanje je istraživanje na koje se poziva NDBGD kada na mrežama tvrdi da ima 6% podrške u Beogradu i da je izjednačen sa SSP-om). O kvalitetu Ipsosovog rada dovoljno govori podatak da je uzorak za Srbiju formiran tako da je u njemu 72% građana koji su se izjasnili da su izašli na izbore juna 2020. Pošto taj procenat mora da se složi sa brojem onih koji su po zvaničnim podacima izasli (3.150.000) to onda znači, i u istraživanju piše, da u Srbiji ima ukupno 4,35 miliona građana sa pravom glasa??!! Naravno da je ovo besmislica. U Srbiji je od 6.4 miliona upisanih u biračke spiskove fizički prisutno oko 5.2 - 5.3 miliona ljudi. Ostali su u inostranstvu, a postoji i deo birača koji su preminuli, ali nisu izbrisani - objašnjava Đilas.

Lider SSP je naveo i nekoliko ranijih primera kada su te agencije grešile u svojim procenama. Dodao je da su iz SSP angažovali više agencija da na mesec dana do dva meseca ispituju javno mnjenje i da se ti rezultati saopštavaju građanima, ali bez navođenja imena agencija.

On je kazao da navođenje imena agencija izostaje kako bi one mogle da nastave rad sa komercijalnim klijentima.

- Ko ne shvata da agencija koja bi objavila rezultate dijametralno suprotne od Ipsosa i Faktor plusa ne bi mogla da nastavi da radi u Srbiji, ne razume u kakvoj državi živimo - ocenio je Đilas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati