Politika

R. Ć.

09. 05. 2021. 07:43 12

Gde će Vučić sa penala šutirati Palmi, Dačiću i Vesiću?

U poslednje vreme mnogo penala dosuđeno je na utakmici srpske političke scene. Prvi penal dosuđen je Draganu Markoviću Palmi, zbog optužbi za pedofiliju od strane Marinike Tepić i njenog svedoka. Poslednja dva penala dosuđena su Ivici Dačiću i Goranu Vesiću, i to zahvaljujući lideru SPAS-a Aleksandru Šapiću koji se dogovorio sa Aleksandrom Vučićem da se njegova stranka spoji sa naprednjacima. U petak smo videli kako Vučić šutira penale, a da li će "napenaliti" i svoje doskorašnje saradnike, vreme će pokazati.


Tri dosuđena penala, tri golmana i jedan izvođač - tako izgleda trenutna situacija u vladajućoj koalciji. Nakon afere "Palma" izostala je odbrana Dragana Markovića od strane njegovih kolega iz SNS, pa se Marković latio onoga što u srpskoj politici najbolje funkcioniše - ucene. Da li će njegove pretnje da, kako je rekao, zna ko je bio u kolima kada je poginula jedna osoba uroditi plodom, ili će Vučić rutinski "napenaliti" Palmu ne bi li bar malo spustio loptu u uzavrelom političkom kazanu, prepunom afera i mahinacija?

Baš kao što golman Beli nije smeo da se pomeri dok je predsednik Srbije šutirao penal u mestu Vrelo kod Uba, tako i golmani Palma, Vesić i Dačić nepomično čekaju, moleći Boga da egzekutor Vučić pogodi prečku/stativu ili šutira preko gola.

U nadi da će "omekšati" Vučićevu nogu pre penala, Dačić već mesecima iskazuje spremnost da SPS izađe zajedno na izbore sa SNS, ne bi li prikrio evidentan pad popularnosti socijalista. Podrška socijalista je do sada odgovarala Vučiću, pogotovo kada su u pitanju izbori u Beogradu, ali nakon najavljenog utapanja SPAS-a u SNS, Dačićeva cena je znatno niža, pa je upitno koliki je njegov koalicioni potencijal.

Šapićevo utapanje pogodilo je ne samo socijaliste, već i mnoge naprednjake, naročito zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, koji se time takođe našao u ulozi golmana, braneći svoju poziciju suverenog u srpskoj prestonici.

Još od kada je Aleksandar Šapić postao deo vladajuće koalicije, Vesićev gol je postao mnogo veći, a najavljeno Šapićevo spajanje sa SNS može biti kraj Vesićeve ere, barem što se Beograda tiče. Moguće je da će Vučić "namiriti" Vesića, na primer, nekim ministarskim mestom, kao što je to uradio sa Sinišom Malim, ali kako stvari stoje, a i prema Šapićevim najavama, saradnja Vesić/Šapić u Beogradu ne dolazi u obzir.

Jedno je sigurno. Golgeter Vučić, kao što smo imali prilike u petak da vidimo, ne maši penale, a golmani, poput nesretnog Belog, sve i da mogu, ne smeju da (se) brane.

Jasno je da je cena trojice junaka ove drame, Dačića, Vesića i Palme, mnogo manja nego što je bila pre nekoliko meseci. Palma posle ove afere neće biti bitan faktor, već je samo umanjio snagu koalicije SPS/JS, pa samim tim i Dačića kome je jedini spas zajednička lista sa SNS na narednim izborima. U suprotnom, slabost socijalista biće ogoljena, a samim tim povećano nezadovoljstvo unutar stranke.

Očigledno da je Šapić svojim ulaskom u SNS poremetio pomenuti trojac, naročito Vesićevu fotelju u Beogradu, ali i sebe ugurao u SNS mašineriju. Šanse za eventualno izvlačenje iz mašinerije utopljene su poput njegove stranke. Njegova politička sudbina zacementirana je sa sudbinom SNS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati