Politika

Direktno.rs

27. 04. 2021. 13:48 4

Zeleno pismo Vladi: "Rio Tinto nije dobrodošao"

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović i potpredsednik IO Dveri Slaviša Miletić danas su predali Vladi Republike Srbije drugo Zeleno pismo. Zelena akcija Dveri redovno dostavlja vlastima na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou zelena pisma kojima "mapiraju najveće probleme u zaštiti životne sredine i nude konkretna rešenja" u ovoj oblasti.

- Na prvo Zeleno pismo Vladi Srbije, predato još u novembru 2020. godine, nismo dobili odgovor, ali su se problemi u njemu izloženi dodatno usložili, pre svega kada je u pitanju zagađenje vazduha, ilegalna seča šuma, uništavanje zelenih površina u gradovima, ugrožavanje prirode i posebno zaštićenih prirodnih dobara. Ovo drugo pismo adresirano je na Ministarstvo za rudarstvo i energetiku i ministra Zoranu Mihajlović, koja je najodgovornija za izdavanje dozvola za izgradnju mini-hidrocentrala, a sada i za istraživanje ruda i izgradnju rudnika od strane zloglasne strane multinacionalne kompanije RIO TINTO širom Srbije.

U pismu koje je dostavljeno Vladi Srbije, a koje je u ime Srpskog pokreta Dveri potpisao Boško Obradović, stoji:

„Građani Srbije koji žive u oblastima rudarskih basena već strahovito pate usled izuzetno lošeg Zakona o rudarstvu koji u sprezi sa Zakonom o planiranju i izgradnji dovodi do kršenja Ustavom zagarantovanih prava građana na neometano korišćenje privatne imovine, na zdravu životnu sredinu i na učešće u donošenju odluka u lokalnoj samoupravi. I do sada su građani Bora, Smedereva, Kostolca, Lazarevca bili žrtve zagađenja, nezdravog vazduha i drugih opasnosti po zdravlje, a sa novim istraživanjima ruda i otvaranjem novih rudnika preti nam potpuna katastrofa po životnu sredinu.

Građani Srbije ustaju u odbranu svoje ugrođene prirodne sredine od Jadra i Rađevine, preko Dobrinje do Pranjana, a slični narodni ustanci se mogu očekivati i u drugim mestima gde su najavljena nova rudarska istraživanja kao što su Valjevo, Mionica, Ljig, Prijepolje, Vranje… Građani svih ovih mesta, ali i Srbije u celini ne žele „RIO TINTO” koji je svuda u svetu gde je radio ostavio ekološku pustoš i rukovodi se samo interesima ekstraprofita uništavajući kulturno-istorijske spomenike, životnu sredinu i zdravlje ljudi. Razumemo šta je interes „RIO TINTO”, ali ne razumemo šta je interes države Srbije i zašto Vlada Srbije staje na stranu multinacionalne kompanije a ne ekološke i zdravstvene bezbednosti svojih građana.

Zahtevamo da sve lokalne samouprave u Srbiji moraju da se pitaju za saglasnost za sve istražne radnje na svojoj teritoriji i moraju imati značajno veće učešće u taksama koje se naplaćuju na ime ovih istražnih radnji. Mora se ostaviti diskreciono pravo lokalnim samoupravama da kažu NE rudarstvu u svom kraju.

U vezi sa ovim tražimo da se poništi Plan posebne namene za rudnik litijuma u Loznici jer je donesen bez validnih, obaveznih i dovršenih projekata rudnika i fabrike za proizvodnju litijuma. Ovaj ilegalni dokument donešen je u sadejstvu kompanije „RIO TINTO” i određenih činovnika u Vašem ministarstvu i Vladi Srbije. To što ovakve planove donosi Vlada smatramo protivustavnim jer je građanima onemogućeno da nesmetano koriste svoju imovinu, da budu pitani o opravdanosti i prihvaljivosti istražnih ili eksploatacionih radova, a bivaju izloženi sistematskoj zloupotrebi instituta javnog interesa i eksproprijacije - stoji u saopštenju Dveri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati