Politika

[ Izvor: N1 ]

18. 04. 2021. 19:28 5

Vučić i Stefanović - od ljubavi do sukoba

Od ljubavi do sukoba i nazad - tako su se, poslednjih meseci, razvijale medijske priče o predsedniku Vučiću i ministru Stefanoviću. Vlast uverava da, u ratu s mafijom, nema nedodirljivih, s druge strane tužilaštvo odbija da pozove Nebojšu Stefanovića kog je za svedoka predložio uhapšeni bivši policijski funkcioner.


Ko je određivao gde će i kada, prošlog aprila, na informativni razgovor desna ruka Veljka Belivuka Marko Miljković? Tužilaštvo sumnjiči da je odgovoran bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goran Papić. On tvrdi da je sve radio po nalogu bivšeg ministra policije Stefanovića.

Međutim, tužilac Višeg Tužilaštva u Beogradu, propušta rokove i ministra ne poziva da svedoči. Protiv Papića se vodi skraćeni postupak i on će u narednim danima ili biti pušten iz pritvora ili će se protiv njega podići optužni predlog. Papićev branilac Branislav Tapušković traži od sudije za prethodni postupak da tužiocu naloži da za svedoke pozove bivšeg načelnika Uprave Kriminalističke policije Dejana Kovačevića, bivšeg šefa beogradske policije Milana Stanića, direktora Vladimira Rebića i aktuelnog ministra vojnog, bivšeg policijskog Nebojšu Stefanovića.

- Ako oni ne budu ispitani do 8. maja, postupak prema Papiću može biti završen i tako bi se izbeglo ispitivanje ministra Stefanovića i direktora Rebića - kaže Tapušković za N1.

O tvrdnjama Gorana Papića ministar se ne oglašava, ali posle dužeg vremena, prošle sedmice, pojavio na jednoj od televizija sa nacionalnom frekfencijom da, kako kaže, demantuje bivšeg policajca i opozicionog aktivistu koji je izjavio da mu je bivšu državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović nametnuo Aleksandar Vučić.

- Meni Vučić dok sam obavljao funkciju ministra policije i sada u vojsci nikada nije nametnuo bilo koga, uvek smo razgovarali tako da je predsednik dozvoljavao slobodu i kadrovski izbori bili su moji i Dijana Hrkalović - rekao je Stefanović.

On dodaje i da je ovo želeo da kaže jer ne bi da Vučić snosi bilo kakvu posledicu za nešto što su njegovi izbori. Osim što je Stefanović opet rado viđen gost u provladinim medijima, poslednjih dana često je i blizu predsednika. Novinar BIRN-a Saša Dragojlo kaže - Vučić i Stefanović su prekinuli sukob zbog kampanje.

- Bliže se izbori, bliži se kampanja i taj sukob je očigledno počeo da smeta vladajućoj garnituri. Taj sukob verovatno postoji, ali u političkom smislu za njih verovatno nije dobar i došlo je do smirivanja tenzija bar za sada - ističe Dragojlo.

Sukob Vučića i Stefanovića je nerešiv, a jedan drugom su kamen oko vrata, smatra novinar NIN-a Vuk Cvijić i dodaje: zanima ih samo interes, a to se pokazalo i tokom afere Krušik.

- Imamo s jedne strane preduzeće GIM za koje je posedovao pokojni otac ministra, a s druge strane imamo preduzeća Tešića, bliskog Vučiću i ti interesi su isprepletani i nemoguće je dotaći se jednog poslovanja, a izbeći drugo - kaže Cvijić.

Kako dodaje, to što tužilaštvo Stefanovića ne poziva ni za svedoka u aktuelnim slučajevima, samo pokazuje da istragama rukovodi politika, a ne institucije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati