Politika

[ Izvor: NIN ]

09. 04. 2021. 12:07 10

Vučića bije hladan vetar sa Zapada

Da li će se do sada najnegativniji izveštaj Evropskog parlamenta, ali i jasne kritike Stejt epartmenta, odraziti i na konkretne politike, čeka li nas "turski scenario" i koliko je u tim okolnostima održiva dosadašnja Vučićeva geopolitička igra?

Masku nikad nije zaista prihvatio, vakcinu je dugo izvrdavao, sve do 6. aprila, ali nije isključeno da će i Aleksandar Vučić, ipak, morati da se navikne na "novu normalnost": onu, u kojoj "stabilokratija" gubi na ceni, a akcenat se ponovo stavlja na "evropske vrednosti", poput pravne države i slobode medija.

Na takvu mogućnost ukazao je nedavno usvojeni, izrazito kritički nastrojeni izveštaj Evropskog parlamenta, u kome se govori o nazadovanju Srbije u pitanjima koja su ključna za pristupanje EU, kritikuje pridavanje nesrazmerno mnogo pažnnje "trećim zemljama" (uz posebno apostrofiranje Rusije i Kine) i poziva na usklađivanje spoljne politike Srbije sa EU. I ne samo to - evropski parlamentarci zatražili su da se do kraja razreše afere Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija, kao i da se "dođe do pravde u slučaju rušenja Savamale u Beogradu".

Nije vrh srpske vlasti uspeo da ispali sve oštre odgovore namenjene unutrašnjoj (sve više antievropski raspoloženoj) i stranoj javnosti (koju godinama "smekšava" pretnjom okretanja Istoku) a već je stigla i neprijatna vest iz Vašingtona: u godišnjem izveštaju Stejt departmenta navodi se da u Srbiji postoji neuravnoteženo medijsko okruženje i nejednaki izborni uslovi u korist vladajuһih stranaka.

Da li je u pitanju privremeno zahlađenje ili se može govoriti o promeni klime u kojoj naprednjačka vlast privodi kraju (prvu) deceniju svoje vladavine? I da li, posle svih onih izveštaja ključnih organizacija koje prate stanje demokratije u svetu i reakcija srpskih vlasti na njihovu sadržinu - poput, recimo, pokušaja Ane Brnabć da pismeno opovrgne prošlogodišnje ocene "Fridom hausa" - zaoštravanje zvanične retorike Zapada predstavlja iznenađenje?

Vedran Džihić, viši naučni saradnik austrijskog Instituta za međunarodnu politiku i predavač na Univerzitetu u Beču misli da se stav Zapada prema Vučiću - gledajući politike pojedinačnih zemalja - prilično drastično menja poslednjih nekoliko meseci. Kaže da je taj stav dugo bio zasnovan na pragmatizmu ("mi znamo kako vladaš, ali nam možeš zatrebati"), a ne na istinskoj podršci Vučiću.

- Istinsku podršku Vučić je u poslednje vreme možda imao samo od Viktora Orbana i Mađarske - kaže i dodaje da su podrška Nemačke i uverenje Angele Merkel da Vučić može da isporuči rešenja nekih krucijalnih pitanja odavno poljuljani.

- Zna se već duže u Berlinu da su Vučić i SNS zarobili državu, da je na delu totalna kontrola institucija, da se vrše pritisci na kritičare i slobodne medije, da vlada klijentelizam. Ali, Angela Merkel je verovala da će Vučić, kao tokom izbjegličke krize 2015. i 2016, moći ipak da bude taj koji će se odvažiti i krenuti u rešenje kosovskog pitanja. To se nije desilo niti će se desiti uskoro, pogotovo imajući u vidu novu konstelaciju moći u Prištini - kaže Džihić koji očekuje politiku povećanog diplomatskog pritiska na Srbiju nakon promene vlasti u Nemačkoj.

On kaže da je sada došlo do promene stava i u institucijama EU-gde ce SNS, kao pridružena stranka Evropske narodne partije (EPP) do sada mogla uzdati u to da će ta politička familija biti blaga i tolerantna i zažmuriti bar na jedno oko kada je nazadovanje demokratskih standarda U Srbiji u pitanju.

Ali, ništa više nije isto - ne samo da se Orbanov Fides formalno povukao iz EPP, nego ni ostali parlamentarci u EU iz EPP nisu imali dovoljno snage ili možda volje da ublaže kritičke tonove u izveštaju. Posebno zanimljivo deluje vest koju je objavio Danas, da je amandmane na Izveštaj kojim se traži rešavanje afera, podržao i Dejvid Mekalister, predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP, za koga se u srpskoj kritičnoj javnosti verovalo da (izrazito) podržava Vučića. Isto je glasao i poslanik Fidesa Andor Deli (koji je i član Saveza vojvođanskih Mađara, stranke članice srpske vladajuće koalicije).

I Florijan Biber, profesor jugoistočnoevropske istorije i politike i direktor Centra za jugoističnoevropske studije pri Univerzitetu u Gracu, podseća da su mnogi posmatrači (uključujući i njega) upozoravali na trend pada demokratije u Srbiji. Taj pad je postao vidljiviji u proteklih godinu dana na izborima prošlog juna, nego i u parlamentu u kome nema pluralizma, ali u kome poslanici vladajuće stranke konstantno napadaju odsutnu opoziciju.

Još jedan razlog za kritičnije glasove, Biber vidi u Vučićevoj otvorenoj antievropskoj retorici tokom protekle godine.

- Čak i ako je donekle reterirao, stvoreno je dosta rezervi u EU. Komisija se za početak kritički osvrnula na anti-EU dezinformacije. To je otvorilo oči mnogim posmatračima. Rezultat toga je i kritičniji stav Stejt departmenta, a nova američka administracija je ne samo očigledno manje spremna da zauzme čisto poslovni i oportunistički pristup spoljnoj politici - kaže Biber.

Džihić kaže da nervozna reakcija srpskog režima na Izveštaj EP pokazuje da je dostignut novi nivo negativnog odnosa prema Briselu.

- A to, naravno, Briselu ne promiče i mislim da dugoročno nije povoljno za Vučića.

A to, naravno, znači još veća kontrola i još veći pritisak na kritičare i ostatak slobodne javnosti.

- Ubeđen sam da һe i Vučić morati da nauči da u današnjem svetu više ne postoji totalna vlast. A u momentu kad spozna ovu činjenicu mislim da počinje početak kraja režima - kaže Vedran Džihić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati