Politika

[ Izvor: NIN ]

10. 04. 2021. 07:13 38

Kad rastura popularna Pilja

Da li je transformacija bezbojnog partijskog aparatčika u udarnu pesnicu znak ulaska u novu fazu vladavine SNS-a, posle koje obično sledi odbrana pozicija svim, pa i najsurovijim sredstvima? I šta očekivati od drugih poslanika SNS-a, ako je Biljana Pantić Pilja - potpredsednica Komiteta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Kada se, početkom decembra 2020. godine, Biljana Pantić Pilja "proslavila" vraćanjem najgoreg govora iz devedesetih u skupštinske klupe ("izdajnici i strani plaćenici"), bilo je onih koji su poverovali da je reč samo o nedovoljno veštom nastupu pripadnice naprednjačkog podmlatka promovisanog na izborima prošlog leta.

Na to je upućivala i reakcija na njen govor: izvinjenje je uputio Aleksandar Vučić lično (jedno 24 sata kukaju i drže kampanju kako je jedna naša poslanica, a pogrešila je, nije mi teško da kažem..."). Zadatu temu razradila je premijerka Ana Brnabić ("24 časa se onesvešćuju od tuge zato što je neko pogrešio, mlada osoba, mlad čovek, poslanik u parlamentu, na šta je predsednik stranke odmah peagovao i izvinio se, što je prvi put u političkoj istoriji Srbije").

Ispostavilo se, međutim, da Pilja nije ni preterano mlada (rođena je 1983), ni politički neiskusna, te da bi njen nastup mogao biti znak ulaska u novu fazu vladavine SNS-a, posle koje obično sledi odbrana pozicija svim, pa i najsurovijim sredstvima.

Pilja, naime, spada u osnivače SNS-a i poslanica je još od 2012. godine. I to vrlo aktivna - u periodu od 2016. do 2019. napravila je najviše troškova u Skupštini Srbije, prvenstveno zahvaljujući službenim putovanjima u inostranstvo. Ne bez efekta: u januaru 2020. Parlamentarna skupština Saveta Evrope u Strazburu, izabrala ju je za potpredsednicu Komiteta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Toliko je ona važna da ima čak i odrednicu na Vikipediji na engleskom jeziku, iz koje se, između ostalog, vidi napredovanje na partijskoj lestvici: novosadska advokatica, zaposlena u advokatskoj kancelariji "Vučević" (osnivač je otac Miloša Vučevića, aktuelnog gradonačelnika Novog Sada), na izbornoj listi 2012. bila je na 60. mestu, dve godine kasnije popela se na 36, mesto, a potom i na osamnaesto (izbori 2016).

Izgleda, međutim, da u jednom trenutku nije najbolje razumela promene potreba stranačkog vrha. Na prošlogodišnjim izborima pala je sa 18. na 42. mesto na izbornoj listi - taman dovoljno da shvati da partija na nju i te kako računa (reč je o dovoljno visokoj poziciji koja, u datom rasporedu snaga, garantuje poslanički mandat), ali da je za dalji napredak potrebno da "zagrize" jače i prilagodi se poodmakloj fazi vladavine, u kojoj zaštita stečenog u prethodnim godinama zahteva što temeljnije zatirane kritike i kritičara.

Da je prihvatila pouku ukazuju skupštinski stenogrami iz kojih se vidi promena u ponašanju. U prethodnim sazivima, naime, govorila je relativno često, ali uvek u vezi sa temom. Oglašavala se, po pravilu, o temama iz oblasti pravosuđa, govoreći iz ugla prava i advokatske prakse, uglavnom na način prihvatljiv u demokratskim sistemima.

I ranije je, naravno, jasno branila stavove svoje partije i kritikovala političke protivnike, ali ta kritika nije bila glavna okosnica diskusije, već je korišćena kao "kontrast" u svrhu veličanja partije kojoj pripada, ili opravdanje za neku situaciju sa kojom se i nova vlast suočava: "Imali ste situaciju, na primer, da direktor jednog javnog preduzeća iz Demokratske stranke, bivšeg režima, izvinjavam se, angažuje jednog izvršitelja da podnese predlog za izvršenje protiv dužnika, gde se izvršitelji toliko bogate da možete da ih razrešite briga i dalje da rade, pošto su to bili izvršitelji koji su bili podobni, partijski izvršitelji. To je promenjeno. Ali, ostala je i dalje ta averzija u narodu protiv izvršitelja" (22. jul 2019).

U novom sazivu, međutim, od njegovog formiranja avgusta prošle godine, pa sve do početka ovog meseca, oglasila se svega dva puta - ali zato na kvalitativno drugačiji način, koji joj je doneo sadašnju "slavu".

U aktuelnom parlamentu prvi put je govorila na sednici 24. oktobra 2020, u raspravi o novom zakonu o ministarstvima. Posebno se osvrnula na uvođenje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i dijalog, što, prema njenom mišljenju, "Pokazuje da je cilj buduće vlade vođenje dijaloga".

A dijalog, dodala je, "nije ono što zagovara jedan Lutovac koji ne može da obuzda ni svoju političku stranku da ga voli, koji zagovara izlazak na ulice i paljenje Skupštine, dijalog nije ono što priča tajkun Đilas i njegova marioneta Marinika Tepić, koji dolaze i kamenuju policiju, Skupštinu, nasilno upadaju u Narodnu skupštinu Republike Srbije, dijalog je da pričamo, da razgovaramo mi koji nemamo isto mišljenje o različitim temama".

Posle takvog "zagrevanja", zablistala je čuvenim obraćanjem na sednici 2. decembra. Cela njena diskusija o izmenama i dopunama Statuta Komisije za hartije od vrednosti bila je, nakon pohvale Vučiću, posvećena kritici "prethodne vlasti". Sadržala je obavezne tvrdnje o Draganu Đilasu, za koga je rekla da je "napunio svoje džepove parama građana Republike Srbije" i završila se razlogom za Vučićevo izvinjenje:

- Što se tiče REM-a, moje kolege su dosta govorile o tome. Ja nemam neko visoko mišljenje o REM-u. Nisam videla da su se oglašavali nešto kada se upadalo motornim testerama u RTS, kada se Aleksandru Vučiću i njegovoj deci svakodnevno na antisrpskim televizijama crtaju mete, kada se Narodna skupština naziva štalom. Evo, poslednji članak koji je izašao na antisrpskoj stranici jednih novina, N1 je u pitanju, u stvari televizije - Velika skupštinska štala, to je ova Narodna skupština, postala je razbojište u kome komični pajaci, to su narodni poslanici, predstavnici građana Srbije, opasne budaletine, narikače i nedovršene karikature brane svog tvorca od atentata. Na tako nešto REM ne reaguje. U ovim nezavisnim medijima, N1 i Nova S, antisrpskim medijima, nema tu ni trunke nezavisnosti i njih može opisati samo jedna rečenica - domaći izdajnik, strani plaćenik - rekla je Pilja na toj sednici.

Činjenica da puna četiri meseca nakon tog obraćanja nije osetila potrebu da se oglasi u parlamentu teško da bi mogla biti posledica stida zbog izrečenog. Naprotiv: sudeći po intenziviranim drugim oblicima javne delatnosti, ali i načinu na koji o njima izveštavaju provladini tabloidi, bio je to samo položen test za dobijanje novih partijskih zadataka.

Pilja danas uglavnom deluje kao neka vrsta dodatnog naprednjačkog "flastera" za Mariniku Tepić. Primetno je, naime, da u SNS-u postoje ljudi zaduženi za "obračune" sa istaknutim opozicionarima. Dugo je izgledalo da je za Mariniku Tepić zadužena, pre svih, Sandra Božić, ali, izgleda da se procenilo da aktivizam potpredsednice Stranke slobode i pravde zahteva pojačan tretman: Pilju!

I u "neutralisanju" potpredsednice SSP-a vidi se primena modela "ogledala" u kome se na svaku tvrdnju ili akciju opozicije odgovara istim aktom sa obrnutim predznakom: kad, recimo, Marinika Tepić održi konferenciju za novinare ispred nekog sedišta SNS-a, odmah stiže odgovor u vidu nastupa Pilje ispred sedišta SSP-a. Pilja tada "sipa" niz pitanja koja se "vrte" oko teze da je "Dragan Đilas Marinikin gazda" i oboje se optužuju za sumnjivo finansijsko poslovanje i veze sa narko-dilerima. Nastup poslanice SNS-a obavezno se završava pozivom konkurentkinji na duel "na tajkunskoj ili nekoj drugoj televiziji".

Doprinos promociji Piljinih javnih nastupa daju i provladini tabloidi koji znaju i ovako da izveste: Popularna Pilja poznata je kao žena koja je u više navrata rasturila Mariniku Tepić u javnim nastupima, a pozvala je i na TV duel, što je naravno ostalo bez odgovora".

Najveća drama je u naslovu: "Pilja se vratila ispred sedišta Đilasove stranke, vrata i prozori se zatvaraju, pokrivaju se ušima i čekaju ca strahom šta će izneti u javnost".

Smešno? Pre tragikomično. S tendencijom da u nastavcima koji, kao što znamo iz ne tako davne prošlosti, neminovno slede, naglasak bude na prvom delu kovanice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati