Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

24. 03. 2021. 17:12 8

Karikatura o NATO: Nama bombe, Tomi i Vučiću stanovi

Karikaturista Dalibor Stupar objavio je danas, povodom godišnjice bombardovanja, karikaturu na kojoj avioni NATO-a nadleću Srbiju, izbacujući ključeve stanova na kojima su ispisana imena nekadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njegovog naslednika na tom mestu Aleksandra Vučića.

Autor karikature je tom prilikom rekao da su političke elite "debelo naplatile svoj patriotizam" i da su, umesto da budu na robiji, oni danas ponovo na vlasti.

- Kao što su to radile u svakom od ratova s početka devedesetih godina prošlog veka, političke elite koje su i dovele do bombardovanja 1999. godine svoj su "patriotizam" debelo naplatile. Tako da narativ o pobedi nad NATO za njih nije prazna priča, oni su zaista pobedili - umesto da su na robijama i đubrištu istorije zbog razbijanja zemlje i ratnih zločina počinjenih u tom procesu, oni su danas ponovo na vlasti. I građane i dalje nekažnjeno guraju u nacionalistički glib - rekao je Stupar za portal Nova.rs i dodao:

- U prilog tome, skrenuo bih pažnju da su sinoć na RTS-u, na javnom servisu koji plaćaju svi građani, gostovali osuđeni ratni zločinci, dodatno relativizujući priču o odgovornosti režima čiji su deo bili. Zbog toga moramo neprekidno da podsećamo na sve njihove nepodopštine, bilo kroz tekstove, dokumentarne filmove ili karikature, dok konačno ne dođe vreme da odgovaraju za njih - istakao je Stupar.

Podsetimo, neposredno pred bombardovanje svoje stambeno pitanje rešili su istovremeno i tadašnji potpredsednik republičke vlade i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić i ministar za informisanje i generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić.

Nikolić je krajem 1998. godine, kao potpredsednik vlade, dobio stan površine 186 kvadratnih metara u Novom Beogradu. Nikolić je u vreme dobijanja stana imao porodičnu kuću u rodnom Kragujevcu, koju je, kako je sam rekao, ponudio u zamenu za stan, ali tek pošto je dobio rešenje o naplati ekstraprofita. Kako kuća nije vredela kao stan, bio je, kako je objasnio, prinuđen da ga proda, da bi platio porez. Kasnije je u svom "funkcionerskom kartonu", prema pisanju medija, prijavio da ima stan od 97 kvadrata na Novom Beogradu.

Istog dana kad i Nikolić, rešenje o dodeli stana dobio je i Aleksandar Vučić. Prema pisanju nedeljnika "Vreme" iz januara 2004. i taj stan u Novom Beogradu od 117,48 kvadrata je kasnije otkupljen. Sam Vučić je, gostujući na B92, septembra 2004. rekao da je od države dobio 61 kvadrat, a da je ostatak otkupio sa ocem. Krajem 1998. godine stan od države je dobio i Dragan Todorović, tada takođe istaknuti član radikala.

Draža Petrović: Vučić me zvao da prijavi da je Toma dobio veći stan

Svojevremeno je urednik dnevnog lista "Danas" Dragoljub Draža Petrović rekao je da je jednom prilikom Vučić pokušao da ga kontaktira baš zbog toga što je pisao o pomenutim stanovima koje su on i Nikolić dobili od države.

- Jednom sam napisao kako su on i Toma Nikolić dobili uoči bombardovanja ’99. godine dva četvorosobna stana. Vučić je zvao tadašnjeg glavnog urednika "Kurira" i tražio moj broj, a kad sam to saznao ja sam ga pozvao da bi mi on rekao: "Gospodine Petroviću, ja sam dobio trosoban stan, a Toma je dobio četvorosoban". Znači, njega je zabolela ta jedna soba više u tekstu. Tu se video njegov odnos prema pisanju o sebi, jer on se nije bunio zbog suštine tog čina - da je uoči bombardovanja od Vlade Srbije dobio stan, nego mu je bitno što je on dobio jednu sobu manje i misli da je zbog toga u čitavoj priči neviniji - objasnio je Petrović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati