Politika

M. Ž.

07. 02. 2021. 17:00 2

I Tramp i Bajden: Vučiću, priznanje Kosova?

Sve ono što je u američkim interesima i ono što se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje, redovno mu se stavlja do znanja. Kako u razgovorima o kojima Vučić ne želi da priča, tako i u zvaničnim pismima, čak i kada su u pitanju čestitke. Naime, novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden čestitao je Dan državnosti Srbije uz napomenu da se od Srbije očekuje "međusobno priznanje" Sa Kosovom. Gotovo istu čestitku poslao mu je pre dve godine i doskorašnji američki predsednik Donald Tramp.

Bajden je malo poranio i uputio čestitku Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara.

- U ime američkog naroda upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara - piše u Bajdenovoj čestitki, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika.

Bajden je u čestitki poručio da SAD ostaju "nepokolebljive u podršci" evrointegracijama Srbije, sprovođenju reformi i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Кosovom "koji je fokusiran na međusobno priznanje".

- Snaga naših odnosa temelji se na dubokoj istoriji veza naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svetska rata. Takođe cenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije koronavirusa, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana - navodi se u čestitki.

Na nezavisnost Kosova, koji je jedan od važnih američkih interesa, Vučić podsećaju gotovo svakodnevno, a isto to je navedeno i u čestitkama za Sretenje dok je Donald Tramp obavljao funkciju predsednika SAD.

- Poštovani gospodinе prеdsеdničе, u imе amеričkog naroda, zadovoljstvo mi jе da uputim iskrеnе čеstitkе povodom Dana državnosti Srbijе - naveo je Tramp pre dve godine i dodao:

- Sjеdinjеnе Državе ostaju nеpokolеbljivе u svojoj podršci Vašoj posvеćеnosti da produbitе rеgionalnu saradnju, a naročito Vašim zalaganjima ka normalizaciji odnosa sa Kosovom. Dok jе na stranama da postignu dogovor koji obе mogu da podržе, smatramo da bi uzajamno priznanjе trеbalo da budе cеntralni еlеmеnt trajnе normalizacijе odnosa - istakao je tada Tramp, uz dodatak da bi takav "istorijski dogovor", sa uzajamnim priznanjеm u svojoj suštini izgradio put za ciljеvе еvrointеgracijе Srbijе i еkonomski rast.

Vučić se već dugo nalazi u "neobranom grožđu" po pitanju Kosova i Metohije, a na to da treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu podsetio ga je i Džo Bajden, koji se nedavno uselio u Belu kuću.

Nema sumnje da će i u naredne četiri godine Bajden svakodnevno raditi na tome i podsećati Vučiću koja je "njegova dužnost" u vezi sa Kosovom.

Izgleda da je pitanje samo da kada će mu dati rok za potpis kojim bi Kosovu dao punopravno članstvo u UN.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati