Politika

V. Todorović

02. 02. 2021. 07:00 16

"Smanjićemo broj poslanika i ministarstava, uštedećemo STOTINE MILIONA EVRA": Sve suprotno uradio

Smanjenje broja poslanika, smanjenje ministarstava na 15, smanjenje broja agencija, zavoda, biroa i saveta sa 136 na manje od 50, ukidanje funkcija državnih sekretara. Dakle, time ćemo uštedeti ogroman novac, neću da kažem samo više desetina miliona evra, već više od stotinu miliona evra - ovako je predsednik Aleksandar Vučić govorio u predizbornoj kampanji 2012. godine.

Poslanika danas i dalje ima 250, Vlada je dobila i tri nova ministarstva, te se njihov broj povećao na 21, a tačan broj agencija, zavoda, biroa i saveta, kao ni broj zaposlenih koji su u njima angažovani se ne zna.

Još 2011. godine Vučić se zalagao za inicijativu za smanjenje broja poslanika na 125 i objašnjavao da, kako bi se ovo obezbedilo mora doći do promene odgovarajućih delova Ustava.

Srpska napredna stranka predala je te godine Skupštini i nešto više od 280.000 potpisa građana koji su podržali inicijativu naprednjaka za smanjenje broja poslanika parlamenta.

Prema Vučićevoj proceni, ovo smanjenje trebalo je da omogući da se za četiri godine uštedi oko dve milijarde dinara, ali da "bi mnogo veća korist od toga bilo vraćeno poverenje građana u institucije i slanje poruke da u Srbiji ne mogu samo političari dobro da žive". Kako je tada naveo "125 poslanika mnogo više odgovara veličini države i broju stanovnika koje ima Srbija".

Kada je postao premijer, Vučić je i dalje ostao pri ideji smanjenja broja poslanika u Narodnoj skupštini i nastavio sa obećanjima da će sa 250 broj poslanika biti redukovan na 125 do 150. Ništa od ovoga nije se, međutim, desilo.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli, kaže da je Vučićevo obećanje o smanjenju broja poslanika bilo demagogija, te da se on ne može smanjiti bez promene Ustava.

- Nije toliko ni bitan broj poslanika nego šta rade i da misle svojom glavom. U ovakvom sazivu i da ih ima 50 ne bi funkcionisalo. Teorijski bi ih moglo biti manje, ali je mnogo važnije da ovi koji su tu gde jesu rade svoj posao, a ne da budu aplauderi - navodi Vukadinović za Direktno.

- Kada je reč o broju državnih sekretara njima se ni broj ne zna. Ranije ih je bilo jedan ili dva po ministarstvu, a sada je taj broj nepoznat. I ne samo to, nego se ne zna ni šta rade i koliko ima ostalih zaposlenih u ministarstvima. Ne zna se ni broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi gde se zapravo uhlebljuju zaslužni članovi stranke - kaže Vukadinović.

Ne samo da predsednik Vučić nije ispunio svoje obećanje da će smanjiti broj poslanika, već su od 1. januara dobili i povećanje plata. Bonus za svoj rad dobili su i ministri uvećanjem zarade u proseku za 10 do 30 odsto.

Kako poslanici obavljaju svoj posao i koliko verno predstavljaju građane može se videti na svakoj održanoj sednici. Isto bi se moglo reći i za ministre i nihove pomoćnike, državne sekretare. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati