Politika

Direktno.rs

23. 11. 2020. 12:57 18

Naučnici: Vučić da povuče izgovorene neistine i javno se izvini Rakiću

Najpoznatiji bioetičari u svetu potpislai su otvoreno pismo protiv progona prof. dr Vojina Rakića od strane režima Aleksandra Vučića. Njih preko 70 u ovom momentu, a među njima i Peter Singer, najuticajniji živi mislilac današnjice, kao i Džulijan Savulesku, šef katedre za bioetiku Univerziteta u Oksfordu daju podršku prof. Rakiću u zaštiti i očuvanju njegovog profesionalnog i moralnog integriteta od napada autokratskog režima u Srbiji, uz zahtev da se prema njemu trenutno obustavi progon od strane režimskih medija, kojem su izložena čak i njegova maloletna deca. Od predsednika Vučića se zahteva da uputi javno izvinjenje prof. Rakiću, te da lično demantuje neistine koje je o njemu iznosio u svojim medijskim nastupima.

Pismo prenosimo u celosti:

- Mi dolepotpisani smo akademici i naučnici iz celog sveta koji smo ili radili i sarađivali sa prof. dr Vojinom Rakićem u publikacijama, konferencijama, radnim grupama i projektima ili koji smo upoznati sa njegovim naučnim radom. 

Primetili smo da je tokom poslednjih nekoliko meseci prof. Rakić bio predmet intenzivne i kontinuirane javne kampanje državnih štampanih i elektronskih medija u Srbiji, koji osporavaju njegov profesionalni i lični integritet. Profesor Rakić kritikovao je kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristio anti-pandemijske mere radi učvršćivanja svoje vladavine. Nakon zauzimanja pomenutog javnog stava, aktuelne vlasti u Srbiji progonile su prof. Rakića lažnim optužbama, redovno ga klevećući u TV programima i na naslovnim stranicama režimskih medija u Srbiji. Ova kampanja uključuje neistinite optužbe za navodno lažno predstavljanje njegove profesionalne uloge u Međunarodnoj mreži katedri za bioetiku UNESCO-a (Haifa), predstavljanje njegovog akademskog rada u lažnom svetlu, kao i navalu kleveta na njegovu ličnost i njegovu porodicu, sa otvorenim lažima o njegovom privatnom životu i privatnom životu njegove maloletne dece. 

Nečuveno je da se jedan uvaženi bioetičar, politikolog i akademik poput profesora Rakića suočava sa tako intenzivnim progonom samo zbog izražavanja političkih neslaganja sa onima na vlasti. Nezavisni srpski Savet za štampu izdao je javna upozorenja dotičnim medijima, navodeći da su lažno izveštavali o ulozi profesora Rakića u Uneskovoj katedri za bioetiku (Haifa) i o njegovom privatnom životu. Katedra za bioetiku UNESCO-a (Haifa) već je javno izrazila podršku prof. Rakiću u vezi sa neistinitim tvrdnjama o navodnom lažnom predstavljanju njegovog učešća u Međunarodnoj mreži katedri za bioetiku UNESCO-a. To nije imalo efekta, a kampanja se čak dodatno intenzivirala, dok je predsednik Srbije Vučić nedavno lično klevetao prof. Rakića tokom intervjua koji je dao. 

Skrećemo pažnju na ovu zloupotrebu od strane vlasti u Srbiji i njenih državnih medija i zahtevamo da se zloupotreba zaustavi i da se predsednik Srbije javno izvini - koriguje. Pozivamo generalnog direktora UNESCO-a, generalnog sekretara UN-a, Komisiju i Parlament Evropske unije da u tom pogledu daju izjave, predsedniku Srbije i Vladi Srbije. 

Ovim putem izražavamo podršku kao pojedinačni akademici i naučnici iz različitih disciplina i zemalja. Profesora Rakića poznajemo kao međunarodno poznatog i veoma cenjenog naučnika, koji je čovek od poštenja i hrabrosti i veoma cenjen kolega. Stojimo uz profesora Rakića, ujedinjeni u podršci njemu i u kolektivnom gnušanju nad zlostavljanjem kojem su on i njegova porodica izloženi - ističe se u pismu.

Na sledećem linku možete videti imena potpisnika, pod naslovom "Ozbilja situacija u Srbiji." 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati