Vučić: Imamo duplo veći rast od Hrvata, zato im smetam! | Politika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

Direktno.rs

18. 10. 2020. 21:37 17

Vučić: Imamo duplo veći rast od Hrvata, zato im smetam!

A znate zašto im smeta Vučić, najviše? Nećete verovati. Zbog snažne srpske ekonomije. Zato što su oni imali prosečnu platu 840 evra kada smo mi imali 340. Danas je kod nas 510, pa evo - da sačekamo dva-tri dana, pa će izaći podaci. 510, 515 evra. Kod njih je 860. I mi se približavamo. Imamo dvostruko veći rast nego Hrvatska. Imamo suficit sa Hrvatskom, u poslednje četiri godine. Samo u Vučićevo vreme - istakao je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić krajem februara ove godine, gostujući na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Vučić kasnije na zahteve novinara da odgovori na pitanje na osnovu kojih podataka je izneo ceo ovaj niz tvrdnji i na koji period misli kada kaže "Vučićevo vreme", nikada nije odgovorio.

Šta je sve sporno u njegovoj izjavi o Srbiji i Hrvatskoj?

Prvo, nejasno je kojem periodu on to uopšte pripisuje da je – njegovo vreme. Visina prosečnih zarada koje nabraja ne poklapa se faktički sa njegovom "vladavinom", koja je svakako duža od te četiri godine koje spominje u jednom trenutku.

Dalje, predsednik Srbije govori o prosečnoj plati u Srbiji od 340 evra, dok je tada, kako kaže, u Hrvatskoj bila 840 evra.

Prema zvaničnim podacima, koji pritom i teško da su poredivi sa novijim, zbog promene metodologije početkom 2018. godine, nakon čega je svako hvalisanje prosečnim platama upitno, u poslednjem kvartalu 2010. godine u Srbiji prosečna plata je bila 344 evra. Za tu 2010. godinu prosečna plata u Hrvatskoj se kretala oko 730 evra.

U aprilu 2014, kada je Vučić postao premijer, prosečna plata u Srbiji je bila 395 evra, a u Hrvatskoj oko 740 evra.

Što se tiče 2019. godine, prema najsvežijim podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku, u Srbiji je prosečna decembarska neto zarada 59.772 dinara, a na godišnjem nivou je 54.919 dinara.

Kada se taj iznos prevede u evre, ispostavlja se da je poslednja decembarska prosečna zarada nešto više od 508 evra, dok je za celu godinu prosek 467 evra. Za isti period u Hrvatskoj, kako je objavio njihov statistički zavod, prosečna plata u decembru 2019. je 6.559 kuna, što je oko 880 evra. Na nivou cele protekle 2019, taj iznos je 6.457 kuna, to jest nešto više od 865 evra.

Dakle, kada je reč o brojevima i prosečnim zaradama, Vučić je potpuno pogrešno naveo sve podatke.

Direktno.rs ide dalje, nećemo stati, pred nama su još desetine i desetine laži predsednika Srbije. Naši čitaoci su nam pomogli i pomažu nam, a mi ih pozivamo da na mejl redakcija@direktno.rs i dalje šalju sve laži i podsećaju na sva neispunjena obećanja Aleksandra Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

AVbey Road

Zoran Živković [26.10.2020.]


Video dana

Veliko plavetnilo

Anketa

Ko vam je najomiljeniji lik iz Kriznog štaba?

Rezultati