Politika

Direktno.rs

25. 09. 2020. 21:30 10

Vučić: Pre mene nismo imali nijedan Mig-29

Kada sam postao ministar odbrane, mi nismo imali nijednu "dvadeset devetku". Imali smo 1+1 "dvadeset jedinicu", i dve van resursa "dvadeset devetke", izjavio je Aleksandar Vučić, prilikom otvaranja fabrike nudli u Rumi, u oktobru 2017. godine.

Kako je pre njega, naravno, bio potop, ništavilo i haos, a od njega "zlatno doba" i procvat, u tom kontekstu možemo tumačiti izjavu Aleksandra Vučića da pre njega Srbija nije posedovala avione tipa Mig-29, odnosno, da su bili van resursa.

Međutim, kao i sve što Vučić kaže, ispostavi se kao neistina, da upotrebimo eufemizam.

Krajem 1987. i početkom 1988. godine u SFRJ je stiglo 16 borbenih aviona tipa Mig-29 kupljenih od Sovjetskog saveza. Svih 16 je preživelo do početka NATO bombardovanja SRJ u proleće 1999, kada je uništeno ukupno 11 Mig-29. Ostalo ih je pet, ali u veoma lošem stanju - toliko lošem da je na proleće 2004. prizemljen poslednji Mig-29, jer nije bilo generalnog remonta: uopšte, od nabavke aviona 1987.

Država je 2006. godine, iz Nacionalnog investicionog plana izdvojila 30 miliona evra za remont vojnih aviona, od čega je za remont Mig-ova otišlo 22 miliona. Bilo je planirano da se za taj novac remontuje svih pet Mig-ova, ali se, nakon plaćanja carine i PDV-a, ispostavilo da novca ima samo za njih četiri. Prvi je remontovan i poleteo u februaru 2008, a ostala tri aviona su remontovana tokom 2008. 

Ovim remontima se životni vek produžio do 2018. godine. Poslednji, peti MiG-29 je remontovan 2011. Međutim, u međuvremenu, u leto 2009, prilikom pripreme za jedan aeromiting, pao je avion MiG-29, kada su poginuli pilot Rade Ranđelović i vojnik Milan Ulemek.

Kako su za "Istinomer" rekli iz Ministarstva odbrane, "Vojska Srbije imala je u avgustu 2012. godine četiri aviona Mig-29 i svi su bili operabilni". Prema drugim izvorima, 2010. godine još jedan Mig je prizemljen – evidencijski broj 18101 – i on je nadalje korišćen samo kao izvor rezervnih delova za preostala tri aviona.

Stoga, u vreme kada je Vučić postao ministar odbrane, Srbija nije bila bez aviona Mig-29, niti je imala dva Mig-a 29 koji su bili "van resursa". Tada - u leto 2012. - zasigurno ih je bilo četiri, bilo da su svi bili u funkciji, bilo da su tri letela, a četvrti bio trajno prizemljen.

Direktno.rs ide dalje, nećemo stati, pred nama su još desetine i desetine laži predsednika Srbije. Naši čitaoci su nam pomogli i pomažu nam, a mi ih pozivamo da na mejl redakcija@direktno.rs i dalje šalju sve laži i podsećaju na sva neispunjena obećanja Aleksandra Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati