Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

Direktno.rs

25. 09. 2020. 21:30 10

Vučić: Pre mene nismo imali nijedan Mig-29

Kada sam postao ministar odbrane, mi nismo imali nijednu "dvadeset devetku". Imali smo 1+1 "dvadeset jedinicu", i dve van resursa "dvadeset devetke", izjavio je Aleksandar Vučić, prilikom otvaranja fabrike nudli u Rumi, u oktobru 2017. godine.

Kako je pre njega, naravno, bio potop, ništavilo i haos, a od njega "zlatno doba" i procvat, u tom kontekstu možemo tumačiti izjavu Aleksandra Vučića da pre njega Srbija nije posedovala avione tipa Mig-29, odnosno, da su bili van resursa.

Međutim, kao i sve što Vučić kaže, ispostavi se kao neistina, da upotrebimo eufemizam.

Krajem 1987. i početkom 1988. godine u SFRJ je stiglo 16 borbenih aviona tipa Mig-29 kupljenih od Sovjetskog saveza. Svih 16 je preživelo do početka NATO bombardovanja SRJ u proleće 1999, kada je uništeno ukupno 11 Mig-29. Ostalo ih je pet, ali u veoma lošem stanju - toliko lošem da je na proleće 2004. prizemljen poslednji Mig-29, jer nije bilo generalnog remonta: uopšte, od nabavke aviona 1987.

Država je 2006. godine, iz Nacionalnog investicionog plana izdvojila 30 miliona evra za remont vojnih aviona, od čega je za remont Mig-ova otišlo 22 miliona. Bilo je planirano da se za taj novac remontuje svih pet Mig-ova, ali se, nakon plaćanja carine i PDV-a, ispostavilo da novca ima samo za njih četiri. Prvi je remontovan i poleteo u februaru 2008, a ostala tri aviona su remontovana tokom 2008. 

Ovim remontima se životni vek produžio do 2018. godine. Poslednji, peti MiG-29 je remontovan 2011. Međutim, u međuvremenu, u leto 2009, prilikom pripreme za jedan aeromiting, pao je avion MiG-29, kada su poginuli pilot Rade Ranđelović i vojnik Milan Ulemek.

Kako su za "Istinomer" rekli iz Ministarstva odbrane, "Vojska Srbije imala je u avgustu 2012. godine četiri aviona Mig-29 i svi su bili operabilni". Prema drugim izvorima, 2010. godine još jedan Mig je prizemljen – evidencijski broj 18101 – i on je nadalje korišćen samo kao izvor rezervnih delova za preostala tri aviona.

Stoga, u vreme kada je Vučić postao ministar odbrane, Srbija nije bila bez aviona Mig-29, niti je imala dva Mig-a 29 koji su bili "van resursa". Tada - u leto 2012. - zasigurno ih je bilo četiri, bilo da su svi bili u funkciji, bilo da su tri letela, a četvrti bio trajno prizemljen.

Direktno.rs ide dalje, nećemo stati, pred nama su još desetine i desetine laži predsednika Srbije. Naši čitaoci su nam pomogli i pomažu nam, a mi ih pozivamo da na mejl redakcija@direktno.rs i dalje šalju sve laži i podsećaju na sva neispunjena obećanja Aleksandra Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Vaše pravo da...

Zoran Živković [16.06.2021.]


Video dana

Rokenrol nema granice

Anketa

Koje voće/povrće je najbolje za vrele dane?

Rezultati