Politika

Direktno.rs

21. 09. 2020. 16:09 6

Bilt: Srbija će kad-tad morati da prizna Kosovo

Kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove, švedski diplomata Karl Bilt tvrdi da će Beograd kad-tad morati da prizna samoproglašenu kosovsku nezavisnost i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna da je to ključ evropskog puta Srbije.

- Vučić je imao snage da to uradi u jednom momentu, ali je tu priliku propustio. Potrebno je sprovoditi ono što je već davno dogovoreno, a nikada stvarno nije realizovano - tvrdi Bilt u intervjuu za sarajevski portal "Politički".

Dodaje da je dosta od toga ponovljeno u dokumentima koji su nastali nakon sastanka u SAD.

Upitan šta je realni ishod i da li Beograd i Priština žele dogovor, Bilt kaže da smatra da je ideja razmene teritorija bila, kako navodi, "opasna diverzija koja je koštala godina i godina i napretka u pregovorima". Ali sada, dodaje, posebno ovaj EU kolosek mora dobiti na ubrzanju i početi da se kreće napred.

Na konstataciju da je dijalog za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika platforma da zahteva nezavisnost Republike Srpske, Bilt kaže:

- Kosovo je nezavisna država. I tom pitanju nema vraćanja. Dodik zna da od nezavisnosti RS nema ništa. U svakom mogućem obliku. Pa to ni Srbija ne bi priznala - naveo je Bilt.

Bilt, koji je danas kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose, uticajne nevladine organizacije koja se bavi promišljanjima o spoljnoj politici, kaže da se čini da EU i SAD konačno počinju da rade zajedno, ali da evropska perspektiva regiona Zapadnog Balkana nikada nije bila udaljenija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati