Politika

Direktno.rs

17. 09. 2020. 18:48 2

ZA 9 MESECI NIJE OTVORENO NIJEDNO POGLAVLJE "EU jasno vidi situaciju u Srbiji"

Nijedno poglavlje nije otvoreno. Ako nema rada i rezultata, onda se poglavlja ne otvaraju. Kraj priče. Mislim da je to vrlo jasno - rekao je juče izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, reagujući na vrlo zabrinjavajuću činjenicu da u 2020. godini Srbija nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji.

Dok ove činjenice jasno pokazuju da Srbija nije ostvarila nikakav napredak u tekućoj godini kada je evropski put u pitanju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se ne libi da priča o datumu kada bi Srbija mogla postati članica Evropske unije. Tako je krajem juna u Briselu vrlo entuzijastično pričao o "ubrzanom napretku Srbije".

- Čini mi se da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, ali i veća želja kod nas i povoljnija situacija da ubrzamo put - rekao je Vučić. 

Međutim, izgleda da se gledišta predsednika Vučića i Vladimira Bilčika prilično razlikuju, ali ne samo njih dvojice već i cele delagacije EU. Doduše, ako izuzmemo "kooperativnost oko Kosova", zbog čega predsednik Vučić dobija pohvale od predstavnika EU.

 

Bilčik je takođe naglasio i da u Evropskoj uniji očekuju "hitno formiranje nove Vlade u Srbiji i konstituisanje svih organa parlamenta".

- Izbori su bili u junu, sada je septembar. Ostalo je još nekoliko meseci do kraja godine, ako Srbija misli da nešto uradi, ako misli da otvori bar još jedno poglavlje, moramo videti rad na tome i rezultate tog rada - naglasio je Bilčik. 

Politikolog i politički analitičar Boban Stojanović kaže za Direktno.rs da je Bilčik dao dve potpuno različite izjave u samo par dana, i da je pitanje kada će se ozbiljnije angažovati oko unutrašnjih pitanja u Srbiji.

- Bilčik je podržao Vučićevu kooperativnost povodom svih razgovora oko Kosova, ali onda jasno ocenio da Srbija ne radi ništa povodom pristupanja EU, a posebno u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije. I to je odnos EU prema Srbiji. Vide oni sve jasno, znaju kakva je situacija u Srbiji, ali dok postoji kooperativnost po pitanju Kosova - EU će i dalje podržavati Vučića. Pitanje je samo do kojih granica će ići i kada će se ozbiljnije angažovati oko unutrašnjih pitanja u Srbiji - smatra Stojanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati