Politika

[ Izvor: European Western Balkans ]

10. 09. 2020. 15:59 2

Varhelji pisao opoziciji: Vaša uloga je ključna, dijalog nastaviti uz učešće Evropskog parlamenta

- Politička opozicija je ključna komponenta svake demokratske države, stoga pozivam vlast i opoziciju u Srbiji da nastave dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta. Odgovornost svih strana je da igraju konstruktivnu ulogu. EU ima razvijene mehanizme kojima prati stanje vladavine prava u Srbiji - istakao je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, odgovorivši tako na pismo koje su predstavnici srpske opozicije poslali Evropskoj komisiji u julu.

Podsećamo, članice opozicije koja je bojkotovala izbore poslale su u julu Evropskoj komisiji pismo u kojem su izrazile duboku zabrinutost erozijom demokratije u Srbiji i pozivale Evropsku uniju da formira ekspertske grupe koje bi pomogle da se reši politička kriza u zemlji, po ugledu na rešavanje krize u Severnoj Makedoniji pre nekoliko godina.

Opozicija je tada zatražila od EU da formira ekspertsku grupu koja će sačiniti izveštaj o stanju demokratije i vladavine prava, kao i izveštaj o stanju u medijima, po ugledu na takozvani "Pribe" izveštaj koji je predstavljao osnovu za politički sporazum stranaka u Severnoj Makedoniji.

U odgovoru na ovo pismo, u koji je European Western Balkans imao uvid, komesar Varhelji istakao je da su reforme u oblasti demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava ključne za Srbiju, kao i za sve druge zemlje kandidate za članstvo. Naveo je da Evropska unija već ima razvijen mehanizam praćenja ovih oblasti, koji je, kako je naglasio, dodatno unapređen novom metodologijom, zbog čega trenutno ne vidi potrebu za dodatnim izveštavanjem.

Varhelji se odmah potom u pismu osvrnuo i na ulogu opozicije u Srbiji i nastavak dijaloga između partija.

- Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da naglasim da je politička opozicija ključna komponenta funkcionalne demokratije. Srbiji je potreban širok dijalog između partija kako bi se postigle ključne reforme u oblastima demokratije, vladavine prava i odgovornosti, koje su neophodne kako bi se napredovalo u pristupanju EU. Zbog toga ohrabrujemo novu srpsku Vladu i parlament da nastave, a vas da uzmete aktivno učešće, u dijalogu vođenom od strane Evropskog parlamenta, kao korak ka napredovanju u reformama vezanim za EU. Odgovornost svih strana je da igraju konstruktivnu ulogu - napisao je Varhelji.

On je u pismu opisao načine na koje Evropska komisija prati i analizira stanje u Srbiji.

- Kao zemlja koja pregovara o pristupanju, Srbija je podvrgnuta detaljnom procesu i metodologiji praćenja i izveštavanja o vladavini prava, posebno u okviru poglavlja 23 i 24... Evropska komisija redovno nadgleda situaciju u Srbiju i pokreće razgovor sa vlastima o ovim pitanjima - napisao je Varhelji.

On je naglasio da EU već ima širok spektar sredstava da analizira i nadgleda napredak Srbije u ovkiru poglavlja 23 i 24, uključujući podatke koje dostavlja vlast, izveštavanje Delegacije EU u Srbiji, analize i podatke civilnog društva, stručnjaka i međunarodnih organizacija.

- Nova metodologija proširenja, koju je EU usvojila u martu, dodatno se fokusira na fundamentalne oblasti kao što su vladavina prava i demokratija i predviđa nove mehanizme za njihovo praćenje, a rezultati tog praćenja biće predstavljeni u godišnjim izveštajima Evropske komisije - istakao je Varhelji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je svog francuskog kolegu Emanuela Makrona u julu da Srbija prihvata novu metodologiju proširenja, ali ovu odluku treba da donese Vlada, koja je još uvek u tehničkom mandatu.

Usvajanje nove metodologije podržala je Stranka slobode i pravde, navodeći da će ona "u potpunosti razobličiti prirodu autokratskog režima Aleksandra Vučića i potvrditi da je Srbija zarobljena država".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati