Politika

[ Izvor: Direktno.rs ]

18. 08. 2020. 19:11 0

Kako je Šešelj proglasio Nikolića za četničkog vojvodu

Ako dođe do strane vojne intervencije, hiljade i hiljade naših dobrovoljaca doći će preko Drine ovde među vas. Svi mi, koje danas vidite ovde, ćemo biti među vama i podeliti vašu sudbinu, izjavio je četnički vojvoda i lider SRS, Vojislav Šešelj, u Sokolcu, 1993. nakon proglašenja 18 četničkih vojvoda, među kojim je bio i Tomislav Nikolić.

Kako su Vojislav Šešelj i srpski radikali podelili sudbinu Srba iz BiH, javnosti je već odavno poznato. Dok su Srbi napuštali svoja ognjišta i bežali da spasavaju svoje gole živote, srpski radikali su se baškarili po dobijenim stanovima. Eto, tako su srpske četničke vojvode shvatale svoju zakletvu da će se boriti za "slobodu srpskog naroda".
Scena na Romaniji bila je nadrealna, puna primitivnog patosa, kvazipatriotskog zanosa, pucalo se iz svih raspoloživih oružja, a boju čitavoj ceremoniji davali su lokalni popovi.
Dragan Todorović čitao je "Naredbu 124", vrhovnog vojvode:

- Kao jedini srpski četnički vojvoda, koji je neposredno angažovan u sadašnjoj oslobodilačkoj borbi srpskog naroda, a sledeći tradiciju srpskih četnika, za izvanredne zasluge u ovom ratu, veliko junaštvo i pokazanu ratnu veštinu najistaknutijih četničkih komandanata, proglašavam za četničke vojvode: Zdravka Abramovića, Branislava Vakića, Srećka Radovanovića, Slavka Crnića, Nedeljka Vidakovića, Slavka Aleksića, Mitra Maksimovića - Mandu, Miroslava Vukovića - Čelu,  Miliku Dačevića - Čeka, Tomislava Nikolića, Milana Lančužanina - Kamenog, Zorana Dražinovića - Čiču, Jova Ostojića, Ljubišu Petkovića, Todora Lazića, Mirka Blagojevića, Dragana Cvetkovića, Branislava Gavrilovića - Brneta.
U obližnjoj crkvi novoustoličene četničke vojvode položile su zakletvu:

-  Zaklinjem se kao srpski četnički vojvoda, zaklinjem se bogom i Svetim Savom, da ću se svim svojim snagama boriti za slobodu srpskog naroda i obnovu jedinstvene srpske države na Balkanu koja će obuhvatati sve srpske zemlje. Tako mi bog pomogao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati