Politika

[ Izvor: Beta ]

15. 08. 2020. 12:17 1

Udružena opozicija pozvala sve evropske parlamente na saradnju

Udružena opozicija Srbije uputila je pismo predsednicima parlamenata svih evropskih država, u kome je pozvala na saradnju po svim pitanjima koji se tiču "jačanja solidarnosti sa narodom Srbije" i povratka zemlje na evropski put.

U pismu u koje je agencija Beta imala uvid navodi se da je Srbija "više nema legitimni parlament" i da je UOS "otvoren za razgovore o političkoj situaciji u Srbiji putem video-konferencije ili alternativnih načina komunikacije".

- U tom cilju, sa poštovanjem bismo vas molili da ovo pismo uputite šefovima parlamentarnih odbora u vašim zemljama nadležnim za spoljne odnose, evropske poslove i ljudska prava, kao i da obavestite sve svoje članove parlamenta o ovom pismu - navodi se u tekstu.

U pismu se navodi da je "stanje demokratije i ljudskih prava su u Srbiji na najnižoj tački u istoriji" i da je država ušla u "novu fazu zarobljavanja države u gotovo svim oblastima društva".

 

- (To se odnosi) pogotovo na vladavinu prava, parlamentarne demokratske prakse, primenu međunarodnih preporuka o sprovodjenju slobodnih i poštenih izbora, uključujući one koje je naveo OEBS/ODIHR, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i uspostavljanje ohrabrujućeg okruženja u kojem je moguće ostvariti slobodu izražavanja bez ometanja - dodaje se u pismu.

UOS navodi da su poslednji parlamentarni i lokalni izbori sprovedeni "uz poricanja značajnih epidemioloških opasnosti po javno zdravlje izazvane pandemijom COVID-19", kao i da nijedan organ ili država članica EU nije izjavio da bi su izbori "slobodni i pravični".

- Kao demokratska opozicija jasno smo stavili do znanja da i proces i rezultat ovih 'izbora' smatramo nelegitimnim... Zvanični rezultati pokazuju da će Aleksandar Vučić zajedno sa sadašnjim koalicionim partnerima direktno kontrolisati oko 230 od 250 poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini. Na lokalnom nivou, sastav gotovo svih skupština opština je sličan ili još gori. U Evropi su, posmatrajući oba ova rezultata, Srbiju je u ovome nadmašila samo Belorusija - ocenjuje UOS.

Dodaje se i da ;"bez izuzetka, demokratska opozicija u Srbije danas deluje van parlamenta", da su svesni poteškoća koje izaziva vanparlamentarno delovanje, uz ocenu da je vladajuća Srpska napredna stranka "efektivno zaustavila svaki pomak prema evropskoj perspektivi Srbije".

- Iskreno smo pozdravili pojačanu pažnju poslanika Evropskog Parlamenta o sve većoj krizi u Srbiji i iskoristili bismo priliku da naglasimo da bismo takodje pozdravili vaš budući angažman - dodaje UOS.

Pismo su potpisali Jovan Jovanović (Građanska platforma), Zoran Lutovac (Demokratska stranka), Aron Čonka (Demokratski savez vojvođanskih Mađara), Slobodan Samardžić (Državotvorni pokret Srbija), Vuk Jeremić (Narodna stranka), Slaviša Ristić (Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina"), Janko Veselinović (Pokret za preokret), Lidija Martinović (pokret Slobodna Srbija), Željko Veselinović (Udruženi sindikati Srbije "Sloga"), Dragan Đilas (Stranka slobode i pravde), Ana Santrač (Šumadijska regija) i doskorašnji narodni poslanik Đorđe Vukadinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati