Politika

[ Izvor: Beta ]

15. 08. 2020. 10:58 2

"Igrate za reprezentaciju ako vas selektor pozove"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je važno da nova Vlada Srbije bude formirana što pre, a da je Socijalistička partija Srbije (SPS) koju predvodi "spremna da ode u opoziciju". 

 

On je za TV Prva izjavio da sa stanovišta brojki SPS nije neophodan za formiranje vlade, ali da je zarad formiranja što šireg nacionalnog konsenzusa ta stranka neophodna "zbog političkog uticaja koji uživa i partija i njeno vodjstvo".

- Igrate za reprezentaciju ako vas selektor pozove... Ja sam ubedjen da ćemo nastaviti zajednički rad koji je u interesu Srbije... Ako (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić i ja nemamo iste ciljeve, onda nema potrebe da saradjujemo. Mi nikada nismo imali različiti stav o (najvažnijim pitanjima) - rekao je Dačić. 

Rekao je i da je trenutno manje važno koliko će koja politička opcija dobiti resora u novoj Vladi Srbije, a nije isključio ni mogućnost da Srpski patriotski savez (SPAS), koji predvodi Aleksandar Šapiš, učestvuje u novoj vladi.



Dačić navodi da će se nakon predstojećeg sastanka o odnosima Beograda i Prištine, koji organizuju SAD, održati i sastanak u Briselu. 

Ministar navodi da Srbija ima konstruktivni prilaz i da će sa predstavnicima Prištine nastaviti da razgovaraju uprkos tome što je mandat trenutne vlade na isteku.

Dačić je dodao da postoji želja Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, da se "vuku odredjeni potezi" i sklapanje što više dogovora koji su u suštini ekonomski.



- Ponekad se neko i ljuti na nas što pristajemo da učestvujemo u ovakvim konferencijama - rekao je Dačić, aludirajući na lidere EU.

Rekao je da je obavio razgovore sa predstavnicima Sijera Leonea, koji su navodno nedavno dobili notu iz Prištine povodom povlačenja priznanja Kosova, što znači da njihova diplomatija nastavlja svoje napore uprkos prethodno postignutom dogovoru.

Šef srpske diplomatije pozdravio je danas odluku crnogorskih vlasti o otvaranju granice sa Srbijom i dodao da dve zemlje vekovima imaju "izvanredne odnose" i da se ne sme dozvoliti da granice izmedju njih budu zatvorene.

- Mi pozdravljamo tu odluku... Crna Gora i Srbija imaju izvanredne odnose tokom svih ovih vekova. Mi ne smemo da dozvolimo da bilo kad naše granice budu medjusobno zatvorene - rekao je Dačić.

U Crnu Goru od danas mogu će da udju i gradjani iz SAD, Srbije, Kosova, Albanije i Severne Makedonije uz PCR ili ELISA test, ne stariji od 72 sata.

Na pitanje novinara da li Dačić savetuje gradjanima Srbije da putuju u Crnu Goru, Dačić je odgovorio da ne savetuje nikome da bilo gde idu zbog epidemiološle situacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati