Politika

Direktno.rs

08. 08. 2020. 06:58 12

USTAJE DIJASPORA Protesti protiv Vučića širom sveta

Građani Republike Srbije koji žive u dijaspori i prijatelji širom sveta danas (18 časova po našem vremenu) će se ujediniti u globalni protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji, navedeno je na grupi "Democracy 4 Serbia". Organizatori navode da je sve krenulo spontano, imajući u vidu da je želja za protestima velika i da je dosta gradova pokrenulo svoje proteste.

- Povezali smo se međusobno putem društvenih mreža i dogovorili da nastupimo zajednički. Istog dana i u istom satu će biti organizovani protesti u svim gradovima sa istom porukom. Tako na primer u Londonu je po lokalnom vremenu u 17h, u Berlinu u 18, a u Njujorku u 12h – kažu za Danas iz ove grupe.

Prema rečima naših predstavnika iz dijaspore, oni podržavaju procese i inicijative koji su već započeti u Srbiji protiv aktuelnog režima, šalju podršku i žele demokratiju u Srbiji.

Kako se navodi, protestovaće se zbog aktuelne situacije u Srbiji jer su dovedeni u pitanje legitimitet i zakonitost režima Aleksandra Vučića, kao neodgovorno rukovođenje situacijom izazvanom pandemijom korona virusa.

Takođe podržavaju nezavisnu lekarsku inicijativu "Ujedinjeni protiv kovida".

Protestovaće se i zbog stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine, naveli su u pozivu za protest državljanima Srbije u dijaspori.

Protesti za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji održaće se u Amsterdamu, Briselu, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu i Vankuveru.

Podsetimo, grupa srpskih studenata i doktoranata, koji se školuju u Parizu, protestovali su 9. jula ispred rezidencije srpskog ambasadora neposredno pre posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Na transparentima je pisalo "Ti si kovid Srbije" i "Ćale, ovo je za tebe".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati