Politika

Direktno.rs

07. 08. 2020. 12:52 10

Vučić ruši Dodika!

Adam Šukalo, čovek koji je najbliže saradnike člana predsedništva RS Milorada Dodika i predsednice RS Željke Cvijanović optužio da kriju ubice i nalogodavce ubistva Davida Dragičevića, položio je zakletvu i postao poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Izabran je na listi Srpske napredne stranke!

Šukalo je nekadašnji poslanik u Skupštini Republike Srpske, gde je bio jedan od najžešćih Dodikovih kritičara koje je optužio da su na vlast došli uz pomoć "političke korupcije i kupljenih poslanika". Bio je to samo uvod u direktan sukob Šukalo - Dodik, i to zbog smrti 21-godišnjeg studenta Davida Dragičevića, koja je pokrenula višemesečne masovne proteste.

Na proteste su građani pozivani preko Fejsbuk grupe "Pravda za Davida", koja i danas ima više od 300.000 pratilaca. Ti protesti, koji su trajali mesecima, bili su najveći test vlasti Milorada Dodika, koji je sve one koji su u njima učestvovali optužio da ruše Republiku Srpsku i žele prenos nadležnosti na Bosnu i Hercegovinu. 

Šukalo je od strane ministra policije RS označen kao jedan od organizatora tih protesta, čak je u decembru 2018. godine uhapšen zajedno sa ocem Davida Dragičevića. Inače, Šukalo je tvrdio da je student otkrio neke informacije zbog kojih je kasnije ubijen. Porodica, kao i svi članovi pokreta Pravda za Davida su tvrdili da su u ubistvo Dragičevića ukljuceni pripadnici MUPRS.

Prvi obdukcioni nalaz je govorio da se David Dragičević udavio, da bi pod pritiskom javnosti i protesta naknadna obdukcija utvrdila da je ovaj dvadesetjednogodišnji student brutalno prebijen. Naknadno je tužilaštvo podnelo prijave protiv dvojice policajaca, i to za prikrivanje dokaza.

Nakon izbora za Narodnu skupštinu Republike Srpske 2018. godine Adam Šukalo je na skupu podrške pokretu Pravda za Davida tražio od opozicije RS da ne lažu narod i zahtevao da svi priznaju da je "ovo bio kriminalni izborni proces, i ako niko neće, ja ću prihvatiti odgovornost svih vas iz opozicije i reći - da, prevarili smo Davora Dragičevića i Pravdu za Davida kad smo verovali da mirnim i demokratskim putem možemo sve da rešimo". Vlasti Republike Srpske ovakve Šukalove pozive su kvalifikovale kao poziv za nasilnu promenu vlasti, a Šukalo je ubrzo nakon toga napustio Banjaluku i došao da živi u Beograd.

Dobro obavešteni izvori tvrde da je novopečeni poslanik SNS-a u jako dobrim odnosima sa opozicijom u Srpskoj i da će preko njega Vučić pokušati da oslabi Dodika već na izborima u Banjaluci, i to preko Partije demokratskog progresa, čiji je Šukalo bio kandidat na prethodnim izborima.  

Partiju demokratskog progresa na lokalnim izborima koji će se održati u novembru predvodi Draško Stanivuković, najoštriji kritičar Dodika i Dodikovog ministra policije Lukača, koji je Stanivukovića i fizički napao tokom jedne skupštinske sednice.

Istraživanja trenutno govore da su šanse Stanivukovića i Igora Radojičića iz Dodikovog SNSD-a da pobede jednake i da će na rezultat izbora presudno uticati medijsko-logistička podrška iz Beograda. Vučić se očigledno opredelio da podrži opoziciju. Sada još čekamo Dodikovu reakciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati