Politika

[ Izvor: Danas ]

06. 08. 2020. 10:54 5

Ne davimo BG i SDS ne ulaze u Udruženu opoziciju Srbije

Članice Građanskog fronta, lokalnih udruženja i pokreta u kojima je i Ne davimo Beograd, kao i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića zasad neće pristupiti Ujedinjenoj opoziciji Srbije.

Tako glase odgovori njihovih predstavnika na pitanje da li će ta organizacija biti deo UOS-a, koju su inicirale članice Saveza za Srbiju. SZS je pre dva dana pozvao sve stranke, pokrete i organizacije, koje su bojkotovale izbore 21. juna, da se priključe ovoj novom savezu. Najavljeno je i da će narednih dana biti predstavljene članice UOS-a.

– Građanski front je okrenut udruživanju autentičnih lokalnih političkih pokreta i inicijativa koje su i do sada bile brana sistemskoj korupciji vlasti i politikama koje siromašne građane, a javne resurse i dobra rasprodaju ekipi bliskoj političarima na vlasti. Za Građanski front je prioritet da se zaustavi sadašnji kriminalni režim. Više puta smo bili u pravu kada smo ukazivali da je to moguće jedino tako što će novi ljudi ponuditi novu političku alternativu. Zato ne učestvujemo u tzv. ujedinjenoj opoziciji – kaže Robert Kozma, generalni sekretar Građanskog fronta.

 

Prema rečima sagovornika Danasa, Građanski front daleko više može da doprinese smeni postojećeg nedemokratskog i kriminalnog režima programskim udruživanjem i delanjem sa autentičnim pokretima koji, kako ističe, mogu da od Srbije naprave mesto u kojem se dostojanstveno živi od svog rada, u kojem „imamo državni sistem podrške i solidarnosti među građanima, a javno i kvalitetno zdravstvo, školstvo i socijalna zaštita su omogućeni svim građanima“.

– Nemamo nikakve informacije o tom udruživanju, osim onoga što smo imali prilike da vidimo u medijima. Nejasni su nam i članovi novog udruživanja, kao i motiv i to po čemu se ovo udruživanje razlikuje od svih prethodnih. Jedino što se objavljuje u medijima je ko u tome ne učestvuje, ali nikada nije objavljeno ko učestvuje – kaže Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke.

 

Takođe, dodaje on, nejasno je da li se radi o udruživanju oko politike, vrednosne i strateške orijentacije i zajedničkog cilja ili oko ideje bojkota izbora koji su završeni.

– Drugim rečima, da li je ovo ujedinjenje usmereno na sledeće izbore ili je usmereno na izbore koji su prošli, odnosno da li se nastavlja sa kriterijumima koji dodatno razjedinjuju opoziciju ili koji je stvarno okupljaju oko jasnog cilja. U ovom trenutku javnosti čak nisu poznati ni aktuelni članovi SZS i da li taj savez više uopšte i postoji. SDS do sada nije dobila poziv, a da li bismo ga prihvatili zavisi od odgovora na sva ova do sada nerazjašnjena pitanja – zaključuje Samofalov.

 

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd kaže da je zajednički cilj rušenje ove vlasti, ali i da insistiranje na jednoj koloni ne vodi sinergiji, već građane gura u apstinente.

– Istraživanja pokazuju da je broj građana koji očigledno traže nove ljude i drugačije politike ogroman. Inicijativa Ne davimo Beograd ima plan da se obrati upravo njima, okupi ih i ponudi alternativu i naprednjačkom kriminalnom režimu i tradicionalnim opozicionim partijama koje su izgubile poverenje građana. Već na sledećim izborima u gradu Beogradu imamo veliku šansu da promena počne iz našeg grada, a po napadima koje ovih dana trpi inicijativa Ne davimo Beograd, od Gorana Vesića i režimskih medija, rekao bih da je i njima jasno da je mogućnost da im vidimo leđa velika. Saradnja na rušenju vlasti nakon izbora se ne dovodi u pitanje – kaže Lazović.

 

Iako u saveze i predizborne koalicije neće ulaziti Ne davimo Beograd će sa svim političkim organizacijama sarađivati na polju borbe za slobodne medije, fer izbore i u suprotstavljanju nasilju protiv političkih neistomišljenika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati