Politika

Direktno.rs

05. 08. 2020. 15:48 12

"Novi poslanici su birani da se parlament što više obesmisli"

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je Hrvatska izabrala da identitet države izgradi na temelju akcije Oluja, u kojoj su „nesumnjivo počinjeni ratni zločini nad Srbima“, što će predstavljati opterećenje za buduće odnose i za imperativ regionalnog pomirenja.

- Od ogromne je važnosti da se okrenemo budućnosti i da, ne zaboravljajući svoju istoriju i ono što je iza nas, pokušamo da se okrenemo zajedničkom radu i dobrosusedskim odnosima - rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je dodao da je, međutim, regionalno pomirenje veoma teško ostvariti kada se na ključnim mestima nalaze vinovnici ratnih razaranja i tragedija na Balkanu ili njihovi politički naslednici.

 

- Diktatura je ogromna opasnost za nacionalne interese, jer je to poredak u kojem je vlast oličena u jednom čoveku spremnom da u odbranu svoje vlasti uradi apsolutno sve - baš kao što je Slobodan Milošević okrenuo leđa krajiškim Srbima kupujući tako ulaznicu za Dejton, a kroz Dejton za još četiri godine vlasti - kazao je Jeremić.

On je naveo da je Srbija, kada je on bio ministar spoljnih poslova, Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnela kontratužbu protiv Hrvatske za genocid, čime je izbegla nepovoljan ishod, jer je taj sud odbacio obe tužbe.

 

- Postigli smo efekat jer je tužba Hrvatske odbačena u potpunosti. Pored toga, tada smo na jednom mestu sakupili i precizno dokumentovali skup svih zločina počinjenih nad Srbima od 1991. do 1995. godine na teritoriji Hrvatske, uključujući i zločine u akciji Oluja. Ta arhiva je dostupna svima i biće dostupna i budućim istoričarima - rekao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da je Haški tribunal za sve zločine počinjene nad Srbima na teritoriji Hrvatske „dosudio nula dana zatvora“.

- Tada sam kao predsednik Generalne skupštine UN sazvao visoku debatu o učinku Haškog tribunala i svih drugih međunarodnih krivičnih tribunala u procesu pomirenja naroda, a Rusija je na osnovu te rasprave predložila da na zahtev Srbije u Savetu bezbednosti UN uloži veto na finansiranje daljeg rada Haškog tribunala. To sam preneo vlastima u Beogradu, ali Srbija to nije tražila od Rusije - rekao je Jeremić.

Povodom konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, Jeremić je ocenio da su poslanici „vrlo pažljivo birani na način da se parlament što više obesmisli“.

Na pitanje o osnivanju Udružene opozicije Srbije, Jeremić je odgovorio da će novi vid udruživanja biti ostvaren kroz koordinaciju političkih organizacija, pokreta i sindikata koji su bili zajedno u bojkotu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati