Politika

[ Izvor: Beta ]

10. 07. 2020. 07:48 5

"Muka za Srbe, ako na Kosovu krene ludilo"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da je Beograd spreman za obnovu dijaloga s Prištinom u nedelju i da će eventualno odustajanje Prištine od sastanka u Briselu na dobar način pokazati ulogu svake strane.

Posle sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Vučić rekao je da će "ljudi u Evropi i svetu i te kako umeti da razumeju" kakva je uloga koje strane ako kosovski predstavnici ne dođu za vikend u Brisel na zakazani dijalog sa Srbijom. 

- Ali kakva će reakcija Amerikanaca biti, to je već druga priča. To je njihova međusobna priča. Čuo sam glasine da Albanci možda neće da dođu - i dodao da nije stigao da se čuje sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koji mu je poslao poruku.

- Trudimo se da pokažemo da smo partneri EU, da ne bežimo od teških tema, da želimo da čuvamo mir i stabilnost.

Vučić je naveo da ga mogućnost opstrukcije dijaloga brine jer Beograd mora da sačuva stabilnost i sigurnost zbog Srba na Kosovu. 

- Ako na Kosovu krene ludilo povodom optužnice protiv Tačija i njihovih međusobnih sukoba, to je uvek muka za Srbe. Zato sam želeo da kroz razgovore spustimo tenzije, da zaštitimo naš narod, ovako uvek možemo da dođemo u situaciju koja je prilično problematična za nas.

Vučić posle Pariza treba da putuje u Brisel, gde u nedelju s premijerom Kosova Avdulahom Hotijem ima zakazan nastavak dijaloga uz posredstvo EU, koji je u prekidu od novembra 2018. godine. Vučić se do sada nije sastajao s Hotijem, koji je 3. juna postao premijer Kosova. 

Najavljeno je da će na tom sastanku biti obnovljen rad na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji treba da obuhvati sva otvorena pitanja.

Povodom sutrašnjeg video samita Srbije i Kosova, čiji su domaćini Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, Vučić je rekao da "ne misli da će biti previše rezultata", već da će biti "pronađeni nekakvi principi". 

- Nisam siguran da ćemo moći da usvojimo zajedničku izjavu, očekujem da će Nemci i Francuzi izdati predsedničko saopštenje, da ćemo mi imati jednu izjavu, a albanska strana svoju - rekao je Vučić.

Uz Makrona, Merkel i Vučića, na samitu učestvuju i Hoti, Lajčak i šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati