Politika

Direktno.rs

09. 07. 2020. 13:25 48

"Vladika Grigorije - jedini koji može da spase Srbiju"

Reći ću nešto za šta nisam verovala da ću ikada pomisliti. Ja kao levičarka, gnostiko-ateistkinja i kritičarka institucionalizovane vere, mislim da je jedini čovek koji koliko-toliko može ujediniti, koordinisati i kanalisati nagomilani bes i ogorčenje građana čija se politička opredeljenja kreću od ultra desničarskih, do levičarskih, zelenih i humanističkih, jeste vladika Grigorije - istakla je aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović.

- Ako se uzme u obzir da je među onima koji protestuju jako mnogo ubačenih Vučićevih satrapa, huligana i ostale dripadije, jedini pred kojim će ta banda, bar delimično ustuknuti, je opet Grigorije - navodi ona.

Ćorović je dodala da policija, vojska i sve ostale varijacije naoružanih, specijalnih jedinica mogu biti koliko-toliko paralisane isključivo autoritetom koji je iznad Vučića, a to je opet, smatra ona, verski autoritet, neokaljan mešetarenjem klike koja trenutno vodi SPC.

- Mi smo na korak od građanskog rata, nemamo opoziciju kojoj se veruje, ne postoji ni blizu neki lider koji bi imao harizmu jednog Zorana Đinđića, zato tog novog vođu, uslovno rečeno, moramo potražiti na neočekivanom mestu, upravo iz institucionalizovanog, religijskog okruženja. Za desničare i vernike je prirodni autoritet koji mi daje crkva, a za građanski opredeljeni deo stanovništva, a pogotovu za građane koji pripadaju drugim nacijama i verskim zajednicama, Grigorije je prihvatljiv zbog otvorene konfrontacije sa Vučićem i dosledne kritike onoga što Vučić radi, ali i zbog vrlo tolerantnih stavova i podsticanja ekumenskog dijaloga. Dakle, ako neko od vas lično poznaje vladiku Grigorija neka mu prenese ovu poruku. I neka mu se kaže da ja, Jugoslovenka, levičarka, feministkinja... mislim da je Srbiji potrebna njegova pomoć - napisala je aktivistkinja za ljudska prava na Fejsbuku.

Ona dodaje da je sada ključni cilj da se skloni Vučić i da se stvore uslovi za fer izbore, da se otvore mediji i uspostave se uslovi za lustraciju.

- Čak ni opskurni zločinci bezbednosnih službi neće smeti da udare frontalno na "svetog čoveka". Volela bih da prodiskutujumo o ovoj ideji, pre nego što se stvari potpuno otmu kontroli, a mi uletimo u građanski rat... i da, pokušavam da razmišljam racionalno, trezveno, nepristrasno i jedino što mi u ovom času "drži glavu iznad vode" je iskrena, ljudska želja da uludo ne izgubimo ni jedan ljudski život. Čak ni tiraninov, već da dočekamo pravično suđenje za njega i sve one koji su Srbiju doveli do dna - zaključila je Aida Ćorović u objavi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 48

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati