Politika

[ Izvor: Danas ]

30. 06. 2020. 08:23 5

"Nemačka je zahladnila odnos prema Vučiću"

Profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je da odnos Nemačke prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije više tako srdačan, i da su Vućićeva podrška promeni granica i jačanje auotoritarne vlasti ohladili entuzijazam koji je postojao prema njemu.

- Dok diplomate i političari koji prate situaciju u Srbiji, primećuju porast autoritarnosti, još uvek ne postoji dovoljno volje da se o tome otvoreno razgovara - rekao je Biber za današnje izdanje lista Danas, komentarišući odnos u Evropske unije prema rezultatima izbora u Srbiji.

Na pitanje o kosovskom problemu, on je rekao da "posle ovakvih rezultata izbora, Vučić bar ne može reći da na domaćem terenu ima prepreku za postizanje kompromisa, posebno sada kada u parlament nije ušla ekstremno desničarska Srpska radikalna stranka". 

Govoreći o otkazivanju sastanka koji je trebalo da bude održan 27. juna u Beloj kući, on je naveo da je izaslanik američkog predsednika za razgovore Beograda i Prištine Ričard Grenel "saradjivao samo sa (kosovskim predsednikom Hašimom) Tačijem, i čak doprineo padu Kurtijeve vlade". 

Kako je dodao, "sa optužnicom protiv Tačija njegov partner nestaje i trebaće meseci da bi imao jasnog partnera na Kosovu koji je dovoljno jak i ima mandat za pregovore".

- Očekujem da će EU preuzeti dijalog, što će doprineti sporijem i sistemačinijem procesu - ocenio je Biber.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati