Tači najavio ostavku ako bude podignuta optužnica protiv njega | Politika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

29. 06. 2020. 20:33 1

Tači najavio ostavku ako bude podignuta optužnica protiv njega

Predsednik Kosova Hašim Tači je večeras izjavio da će podneti ostavku ako Specijalni sud potvrdi optužnicu protiv njega, Kadrija Veseljija i drugih lica.

Tači je, u video obraćanju građanima Kosova, rekao da je pravedno da se rasvetli svaka sumnja i svaka optužba za ratne zločine od bilo koga i gde god se to dogodilo.

- Moguće je da sam napravio greške u miru, ali ratne zločine nikada - izjavio je Tači.

Podvukao je da je dve decenije podržavao inicijative za stvaranje sudova sa međunarodnim učešćem ili nadzorom.

- Danas, ko kaže da sam ja postao prepreka, čak i saboter ovog suda, u najboljem slučaju je pogrešno informisan, a u najgorem slučaju je pristrasan. Ali, sa druge strane, neko mora da pregleda ovu 21 godinu istraga, suđenja i suđenja za ratne zločine na Kosovu. Bio bih najsrećniji kada bih video da međunarodna zajednica primenjuje iste standarde za Kosovo i Srbiju u rešavanju ratnih zločina - kazao je Tači.

On ističe da, na žalost, ne samo da ne vidi proporcionalnost već suprotno.

- Naravno, u tome ne vidim nikakvu zaveru protiv Kosova. Ali razlika u pristupu međunarodne zajednice prema dvema državama je činjenica. S druge strane, pala je teška tišina na ratne zločine koje je izvršila Srbija. Ovo ćutanje Srbije još više pogoršava ćutanje međunarodne zajednice. Posvećeni smo, lično sam snažno posvećen dijalogu i miru sa Srbijom - kazao je Tači.

- Ja se sa pravdom neću suočiti iz ove kancelarije. Ako se optužnica potvrdi daću ostavku i suočiću se sa optužbama. Kosovo je mlada država, ali njeni rukovodioci treba da se ponašaju kao pravi državnici. Nosiću ovaj teret i braniti sebe, našu borbu za slobodu svom snagom - kazao je Tači.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je prošle nedelje saopštilo da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući ubistvo, prisilno odvođenje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

- Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi - navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Dodaje se da je "specijalizovani tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća".


- Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova - navedeno je.

Analitičari na Kosovu ističu da bi sa etičkog i moralnog aspekta, predsednik Tači, zbog očuvanja kredibiliteta i ugleda Kosova, trebalo da se žrtvuje tako što bi podneo ostavku, kako bi bio spreman da se suoči sa optužbama Kancelarije specijalizovanog tužioca, ili sa postupkom koji se dovodi u vezu sa tim.

Ustavom Kosova je predviđeno da "Predsednik Republike Kosovo se može razrešiti odlukom Skupštine, onda kada je kažnjen/a za neko krivično delo ili kada nije u stanju da obavlja dužnosti ove funkcije zbog nesposobnosti ili teške bolesti, ili ukoliko Ustavni sud smatra da je on/ona izvršio tešku povredu Ustava".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Pre i posle 21. juna

Zoran Živković [01.07.2020.]


Video dana

Ples sa ajkulom

Anketa

Krije li država broj obolelih i preminulih od koronavirusa?

Rezultati