Politika

[ Izvor: Beta ]

04. 06. 2020. 10:22 0

RIK proglasio 13 lista, u petak ističe rok za njihovu predaju

Rok za podnošenje izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), za učešće na izborima koji se održavaju 21. juna, ističe u petak, u ponoć. Zakonom je propisano da je krajnji trenutak za to 15 dana pre dana predviđenog za glasanje.

Do sada je RIK proglasio 13 izbornih lista i to su: Aleksandar Vučić – Za našu decu,  Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma, Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor, Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju, Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković, Ujedinjena demokratska Srbija.

Takodje i izborne liste Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca, Metla 2020, Milan Stamatović - Zdravo do pobede - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija, SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin, Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici, Narodni blok - Velimir Ilić general Momir Stojanović.Izbornu listu sinoć je RIK-u predao pokret Jedan od pet miliona.Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je naveo da 732 potpisa od 10.000 predatih nisu "pravno valjani" i da taj nedostatak treba otkloniti u roku od 48 sati.

Učešće na izborima, mada je prvobitno bilo planiramo drugačije, najavio je i pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, kao i Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića.

Bojkot, na sva tri nivoa,  su najavile stranke okupljene u opozicinom bloku u kojem su, između ostalih, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodna stranka.Neke od stranaka koje su najavile bojkot izbora na republičkom nivou učestvovaće na lokalnim izborima, na nekim mestima, kao što je Šabac i Vračar.

Podsetimo, izbori su prvobitno bili zakazani za 26. april, ali  je zbog epidemije korona virusa datum pomeren, tako da su izborne radnje prekinute da bi se nastavile posle ukidanja vanrednog stanja. Cenzus za ulazak u Dom narodne skupštine spušten je sa pet na tri odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati