Politika

[ Izvor: Vijesti.me ]

01. 06. 2020. 19:16 1

DRUGI PIŠU Igra "blizanaca" pod lupom EU

Učestalo podizanje tenzija između Crne Gore i Srbije dEo je predizborne agende "političkih blizanaca", a urušavanje odnosa u regionu neće dozvoliti ni EU ni SAD, ocenili su sagovornici "Vijesti", dok iz Evropske komisije poručuju da pomno prate dešavanja u regionu.

Portparolka EK Ana Pisonero rekla je "Vijestima" da je regionalna saradnja ključni element evropske perspektive zapadnog Balkana i sastavni deo Procesa stabilizacije i pridruživanja, koji je sadržan u šest Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji su potpisali EU i svaki od partnera. 

- EU pomno prati dešavanja u regionu zapadnog Balkana i naša naredna detaljna sveobuhvatna procena biće sadržana u godišnjim izveštajima zemalja regiona, koji će biti objavljeni kao deo paketa proširenja - rekla je Pisonero odgovarajući na pitanje da li EK prati situaciju u regionu i novo podizanje tenzija između Crne Gore i Srbije.

Dodala je da EU pridaje veliki značaj dobrosusedskim odnosima i uspostavljanju klime pogodne za dijalog.

Odluka Vlade Crne Gore da Srbija ne bude na spisku država sa kojima će prvo biti otvorena granica jer i dalje ima veliki broj obolelih od koronavirusa, izazvala je oštre političke reakcije u Srbiji. Beogradske vlasti tvrde da je to politička odluka, dok u crnogorskoj Vladi navode da je doneta isključivo iz zdravstvenih razloga. Srbija je odgovorila zabranom sletanja aviona "Montenegro erlajnsa" na beogradski aerodrom...

Tenzije između dve države učestale su od decembra prošle godine, kada je u Skupštini Crne Gore usvojen Zakon o slobodi veroispovijesti čijoj se primeni protivi Srpska pravoslavna crkva... 

Poslanik srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić kaže za "Vijesti" da su Milo Đukanović i Aleksandar Vučić deo istog antinarodnog sistema kome narodno dobro nije važno, već gledaju samo svoj materijalni interes zbog koga se tako grčevito bore za vlast na uštrb demokratije i poštovanja ljudskih i verskih prava.

- Milo i Vučić su politički blizanci, koji moraju vrlo brzo postati deo političke istorije, a da na njihovo mesto dođu novi i mladi ljudi, koji će se istinski truditi da poprave političke odnose i poverenje između Srbije i Crne Gore - rekao je Kostić.

Glavni urednik srpske agencije Beta Dragan Janjić upozorava da podizanje tenzija nikako nije dobro, jer uvek može da se otrgne kontroli. On ne veruje da tu postoji neka jako čvrsta kontrola, tipa da se čuju neki lideri i kažu: "Sad ću ja da uradim ovo, a ti ćeš da uradiš ono". 

- Mislim da i jedna i druga strana imaju svoju predizbornu agendu i da merkaju šta im odgovara u toj agendi i da se kreću u njenim okvirima, pazeći da ne pređu neku granicu koja bi bila crvena linija. Naravno, oni to ne smeu da urade pre svega zbog spoljnog faktora, zbog EU, zbog SAD, jer mi smo deo Evrope i svako podizanje tenzija koje bi bilo neprihvatljivo i koje bi vodilo nekom novom urušavanju odnosa u regionu ne bi nikako moglo da prođe - ocijenio je Janjić i dodaje da nijedna vladajuća garnitura ne želi da izgubi izbore i ovo vidi kao priliku koju će iskoristiti u kampanji.

Iz Stejt departmenta su krajem januara, komentarišući rast tenzija između Crne Gore i Srbije zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti, pozvali sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu bilo kakve akcije koje mogu da dovedu do jačanja napetosti ili nasilja i da vode konstruktivan dijalog o tom osetljivom pitanju.

Kostić navodi da predstavnici Dveri već duže govore da se Vučić i Đukanović koordinisano dogovaraju i sprovode mnoge stvari koje imaju jedini cilj, a to je podizanje popularnosti u svom biračkom telu, bez obzira što to ide na štetu naroda i u Crnoj Gori i u Srbiji. 

- Pošto sam poreklom iz Crne Gore, a trenutno živim u Vrbasu gde su većina ljudi poreklom iz Crne Gore, pomno pratim već duže vreme kako se vodi politika u Beogradu i Podgorici. U Podgorici se čini sve da se građanima Crne Gore ogade Srbi i Srbija, a u Srbiji većina provladinih medija podstiče mržnju prema svemu što dolazi iz Crne Gore.

Funkcioner GP URA Mileta Radovanić kazao je da se po ko zna koji put vidi već oprobani scenario ping-ponga na relaciji Podgorica-Beograd zbog koga, ponovo, najveću štetu trpe građani dve države.

- Ovo se radi smišljeno i to u susret izborima, prvo onih u Srbiji, a potom i u Crnoj Gori - naveo je Radovanić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati