Politika

[ Izvor: Beta/RTS ]

31. 05. 2020. 10:38 0

"Nema dijaloga ako Priština ne povuče svoje odluke"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je neprihvatljiva odluka prištinske Vlade da bez posebne dozvole, na Kosovo ne može da uđe srpska roba ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".

- To je negacija svih briselskih dogovora i mi sa pravom očekujemo da odluka bude povučena - rekao je Dačić gostujući na RTS-u i dodao da Srbija nikad nije prihvatila da na robi stoji "Republika Kosovo" jer bi to bilo priznanje državnosti.

Dačić je dodao da dijaloga nema, da Srbija sprovodi ono što je do sada dogovoreno, ali da Priština, koja god da je tamo vlada, treba da se izjasni da li će poštovati bilo koji dosadašnji dogovor. On je istakao da su se okolnosti promenile i da zapadni mentori više ne ispunjavaju sve želje Prištine.

Kada je reč o ostalim odnosima u regionu, šef diplomatije je rekao da Srbija otvara sve granice, i da je odluka Crne Gore da građanima Srbije još ne dozvoli ulazak čisto politička.

On je objasnio da se čuo sa kolegama ministrima iz regiona, ali da se sa crnogorskim ministrom nije čuo posle najnovijih odluka, "jer nema zašto da ga zove" i dodao da "nikoga nećemo moliti da nas pusti da uđemo u zemlju".

- Zašto se sada menja istorija odnosa Crne Gore sa Srbijom to je njihova unutrašnja odluka - ocenio je Dačić i dodao da ne veruje da će crnogorci umesto u Beograd radije ići u Prištinu ili Tiranu.

Marko Đurić traži sankcije protiv Prištine

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da sinoćnja odluka vlade u Prištini o trgovinskoj blokadi, odnosno novoj potpunoj zabrani za srpsku robu, predstavlja "eskalaciju rata sa zdravim razumom koji se mesecima vodi iz Prištine."

On je dodao da je to istovremeno atak na evropske vrednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba.

- Zahtevam hitne međunarodne sankcije protiv Prištine zbog ovakvog ilegalnog postupka, protivnog svim domaćim i međunarodnim normama - saopštio je Đurić i dodao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena slobodi protoka robe, ljudi i kapitala, kako na svojoj teritoriji, čiji je Кosovo i Metohija nesumnjivi deo, tako i u regionu.

 

 
 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati