Politika

[ Izvor: Beta ]

28. 05. 2020. 23:23 0

Ustavni sud: Ukaz Tačija u skladu sa Ustavom

Ustavni sud Kosova je večeras saopštio da je ukaz predsednika Kosova Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara Vlade Kosova u skladu sa Ustavom. U saopštenju Ustavnog suda Kosova se kaže da je Sud jednoglasno odlučio da je zahtev podnosilaca predstavke prihvatljiv.

Ustavni sud je "jednoglasno odlučio da je osporena Uredba predsednika u skladu s Stavom 2. Člana 82. Ustava, čime se zaključuje da uspešno izglasavanje nepoverenja Vladi u Skupštini ne dovodi do obaveznog raspuštanja Skupštine i omogućava formiranje nove Vlade u skladu sa članom 95. Ustava; većinom glasova (je odlučeno) da je osporena uredba u skladu sa Stavom 14. Člana 84. Ustava u vezi sa Stavom 4. Ćlana 95, Ustava“, kaže se u saopštenju.

Sud je jednoglasno odlučio da ukine privremenu meru utvrđenu njegovom odlukom od 1. maja kojim je Tačijev ukaz bio privemeno stavljen van snage.

U saopštenju se ističe da će kompletna presuda koja sadrži detaljno obrazloženje, biti objavljena narednih dana.

Odmah po objavljivanju saopštenja Ustavnog suda, oglasila se Ambasada SAD u Prištini saopštenjem u kojem piše da "Sjedinjene Države pozivaju sve institucije i političke stranke da sprovedu današnju odluku i sve odluke Ustavnog suda Kosova".

- Molimo sve čelnike da rade zajedno za tranziciju po zakonu u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta za sve stanovnike Kosova - piše na krau saopštenja Ambasade SAD.

Tači pozdravio odluku Ustavnog suda

Tači je na Fejsbuku napisao da je uveren da je doneo odluku u skladu sa Ustavom i da političke stranke i institucije Kosova treba da poštuju red i zakon.

- Pozdravljam odluku Ustavnog suda u vezi sa ocenom ustavnosti moje uredbe za mandat Hotiju, za premijera. Uveren sam da je svaki korak koji sam preduzeo bio u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i drago mi je što je to potvrdio i Ustavni sud - naveo je predsednik Kosova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati