Politika

Direktno.rs

23. 05. 2020. 13:21 1

SzS: Podržavamo poziv predsednika SANU na dijalog

Savez za Srbiju je saglasan sa akademikom Vladimirom Kostićem, predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) o nužnosti dijaloga u društvu, objavljenog u autorskom tekstu u NIN-u. Tekst smo razumeli kao javni apel i cenimo činjenicu da je prvi put neko iz jedne nacionalne institucije poslao takvu trezvenu poruku - rečeno je iz Saveza za Srbiju.

- Slažemo se sa konstatacijom akademika Kostića o tome da "nema nevinih" ali i da je "odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti". Uvek smo bili spremni na ozbiljne razgovore o svim temama, pogotovo na one koji bi doveli do slobodnih izbora i oslobađanja medija i na taj način  stvorili uslove za izlazak društva iz krize - naveo je SZS u saopštenju, i dodao da, nažalost, takvih razgovora nije bilo, pa čak ni na teme oko prevazilaženja ustavne, političke i ekonomske krize nakon pandemije koronavirusa. 

 

- Slažemo se i oko konstatacije da broj glasova "ne sme da bude alibi za sva postupanja kojima smo svedoci, a pogotovu ne za nasilje" i da to mora da važi za sve. Saglasni smo da su institucije opustošene i da je vlast personalizovana, ali da nas to ne oslobađa odgovornosti da razgovaramo sa političkim protivnicima, jer alternativa razgovorima jeste građanski rat, koga se kao i akademik Kostić i mi pribojavamo. Posebno delimo utisak predsednika SANU da su građani Srbije "ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu" i očekivanje da nam "neko sa strane donese rasplet ili rešenje, jer od nas više ništa ne zavisi". Smatramo to opasnim stanjem društva, jer nas to dovodi u osećaj podaništva i nečije kolonije - navodi se u saopštenju.

Kako dodaje SzS, baš zbog toga nužan je hitan dijaloga vlasti i opozicije.

- Ali ne "pro forme", da bi se zadovoljio neko sa strane, već da bi izbegao scenario koga se pribojava akademik Kostić, a i mi. Ne bežimo od odgovornosti, ali vlast je na potezu - stoji u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati