Politika

[ Izvor: Beta ]

21. 05. 2020. 11:30 2

"Srbija ne može da žmuri nad problemima Srba u Crnoj Gori"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija veoma uzdržano reagovala na najnovija dešavanja u Crnoj Gori i da Beograd "ne može da ćuti i žmuri" nad problemima srpskog naroda u toj zemlji.

- Trudimo se da ne zaoštrtavamo situaciju, ali Crna Gora je reagovala veoma agresivno, oni nas optužuju da se mešamo u njene unutrašnje stvari. A oni su se umešali na najteži način u naše unutrašnje stvari, priznajući Kosovo i rušeći naš teritorijalni integritet - rekao je Dačić na televiziji Studio B.

On je kazao da vlast Crne Gore u srpskom narodu vidi "remetilačli faktor" i da "stalno izmišlja dve stvari". "Izmišljaju da se Srbija meša u unutrašnje stvari i da je protiv nezavisnosti Crne Gore i drugo, da je srpski narod protiv nezavisnosti Crne Gore", naveo je šef srpske diplomatije.

On je rekao da Srbiju zanima "jedino pitanje položaja srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve" u Crnoj Gori i ocenio da je status Srba u toj zemlji "gori nego da su nacionalna manjina".

- Ovo nije Srednji vek. U modernom svetu pitanje ljudskih prava, pa i prava naroda i verskih zajednica, nije više unutrašnje pitanje, već je univerzalno pitanje koje zanima sve i svi se mešaju u to. Hrvatska s pravom pita kakav je položaj Hrvata u Srbiji - kazao je Dačić.

On je ocenio da srpski narod u Crnoj Gori "nije nacionalna manjina" pošto se tako izjašnjava 28 odsto gradjana te zemlje, i dodao da je broj crnogorskih gradjana koji se izjašnjavaju kao Srbi "smanjen posle višegodišnjih pritisaka".

Dodao je da je predsednik Crne Gore Milo Djukanović 1989. godine, kad je dolazio na vlast, "govorio da je ponosan na svoje srpsko poreklo i crnogorksu državnost".

Dačić je naveo da Srbi i Crnogorci nikad nisu ratovali izmedju sebe, da nisu imali nikakve sukobe i da o tome govori čitava istorija. "O tome govore i guslarske pesme, a evo juče sam video i umro sam od smeha, da uz gusle pevaju o Crnoj Gori i NATO", dodao je šef srpske diplomatije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati