Politika

Direktno.rs

02. 05. 2020. 22:05 3

"Svi predsednikovi ljudi - braća, sestre, snaje, kumovi"

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković skrenula je pažnju građanima Srbije da se zapitaju kakvi doktori su nam u Kriznim štabovima za suzbijanje koronavirusa i na koji način su došli tu gde jesu, aludirajući na istraživanja medija o sumnjivim poslovima Bojana Kisića, brata doktorke Darije Kisić Tepavčević i supruga ministarke pravde Nele Kuburović.

Saopštenje potpredsednice Dveri prenosimo u celosti:

"O čemu govori otkriće Balkanske istraživačke mreže (BIRN) po kome je brat članice Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Darije Kisić Tepavčević i istovremeno suprug ministarke pravde Nele Kuburović u toku poslednjih godina zaključivao više desetina miliona vredne poslove sa državnim firmama i državom u kojoj mu službuju sestra i supruga?


Da li su osnovane tvrdnje da predstavnici "struke" koji trenutno usmeravaju život u Srbiji predvodeći borbu protiv epidemije nisu nezavisni od svemoćne srpske izvršne vlasti?

U slikama vanrednog stanja u kojima, zatvoreni kao u rijaliti programu, građani Srbije provode već 45 dana, faraonska pojava predsednika SNS-a dobila je svoju kontratežu u novoinstaliranim likovima, članovima Kriznog štaba. Zbog njih je reč "struka" zamenila pregaženu dinkićevsku floskulu "ekspert".

Zahvaljujući ogromnoj borbi koju njihove nevidljive kolege u razvaljenom srpskom zdravstvenom sistemu vode na „prvoj liniji fronta“ ovi „panteonski„ likovi su ušli u sve domove Srbije i stekli oreol nedodirljivosti. I relaksiranost Nestorovića, i ozbiljnost iskusnog potpukovnika Kona, i famfatalna pojava Kisić Tepavćević, u narodu zvane „dr Darija“, postali su svakodnevna ikonografija onoga u šta se život u Srbiji pretvorio.


Upravo je kreirana nedodirljivost ovih članova „struke“ učinila neumesnim mnoga pitanja. Ne samo da se provokacijom smatralo pitanje o broju mrtvih u Nišu, već su i pitanja o vezama dr Kona i dr Tiodorovića sa „Novartisom“ i njihovom ulogom u neprocesuiranoj zloupotrebi nabavke vakcina za svinjski grip imala diverzivni karakter. Posebno je od strane režimskih medija zluradim proglašeno interesovanje za rodbinske veze „dr Darije“ sa aktuelnom ministarkom pravde Nelom Kuburović. Bilo kakav komentar o srpskoj „Dinastiji„ uspešnih, pametnih i lepih ljudi, anatemisan je kao seksizam ili čuveno srpsko „nepraštanje uspeha“.

Međutim, otkriće BIRN-a da su kompanije bliske Bojanu Kisiću, bratu „dr Darije“ i suprugu ministarke Kuburović dobile 27 ugovora sa srpskim javnim preduzećima i raznim ministarstvima čija je vrednost veća od 26 miliona evra govori, vrlo verovatno, o još jednoj aferi ove vlasti. Pored toga, kompanija NITES, čiji je Kisić jedan od direktora, i u aprilu 2020. god. a na vrhuncu pojavnosti svoje sestre „dr Darije“, zaključuje sa Ministarstvom zdravlja ugovore o održavanju zdravstvenog integrisanog sistema vredne tri miliona evra. Ova informacija sa ukusom moguće visoke korupcije baca sasvim novo svetlo na vrtoglavu popularnost i pojavu ex nihil trenutno najpoznatije srpske doktorke ali i njene gotovo nepoznate snahe, koja je i ministarka pravde.


Kako ministarka Kuburović, tako i dr Darija potpadaju pod brojne definicije koje sadrže srpski Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije, Zakon o državnim službenicima, kao i Zakon o zaposlenima u javnim službama . Naime i jedna i druga se smatraju „funkcionerima„ koje obavljaju „javnu funkciju“, koriste „javne resurse“, a Bojan Kisić je i sa jednom i sa drugom u odnosu „povezanog lica“.

Lakonski odgovori ovih funkcionerki da brat dr Darije „nije povezan za COVID19 iformacioni sistem“ , kao i odgovor ministarke Kuburović da „nije povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug“ su zaprepašćujući. I jedna i druga su državni službenici na koje se odnose odredbe čl. 25 Zakona o državnim službenicima, po kome su privatni interesi lica sa njima povezanim (brat i supružnik) „mogli da utiču ili izgleda da mogu da utiču na njihovo postupanje“ i da se moglo raditi o sukobu interesa i korišćenju uticaja položaja na kome su se nalazile. I pored toga što neznanje prava škodi ono bi se „dr Dariji“ možda i moglo oprostiti , ali nepoznavanje pojma „povezanog lica“ skandalozno je za ministarku pravde. Ne radi se ovde o njenoj povezanosti sa preduzećem i multinacionalnom kompanijom , kako tvrdi ministarka, već o činjenici bračne ili vanbračne veze lica koje je interesno povezano sa njom koja je državni funkcioner.

Već sama izjava ministarke Kuburović, da „naša zemlja ima jednu od najrazvijenijih agencija za prevenciju korupcije“ je duboko uvredljiva za inteligenciju građana Srbije. Razmere korupcije u Srbiji čine je endemskom pojavom, a podsećamo ministarku da se prema Globalnom indeksu percepcije korupcije Transparency International Srbija nalazi na 91. mestu od 180 zemalja i da u odnosu na druge evropske države ima nepremostiv zaostatak.

Kako to da braća, kumovi i očevi državnih funkcionera zaključuju milionske ugovore sa državnim ili javnim preduzećima, sa ministarstvima i ustanovama? Odakle toliki interes povezanih lica, braće, kumova, muževa, zaova i deveričića funkcionera baš za kase koje se pune narodnim parama?

Otkud povezanost i zajednički poduhvati na projektima za EPS i Ministarstvo finansija firmi NITES, čiji je jedan od direktora „povezano lice“ Bojan Kisić sa firmom Asseco SEE, u kojoj je jedan od rukovodilaca Igor Brnabić „povezano lice“ srpskog premijera?

Kako čak i članovi američkog Kongresa znaju da odlučujuću ulogu u oblasti energetike, komunikacije i infrastrukture imaju opet „povezana lica“ brat i kum predsednika SNS-a, Andrej Vučić i njegov kum Nikola Petrović, bivši direktor Elektromreža Srbije (EMS)? Jedna od „najrazvijenijih agencija za prevenciju korupcije“ nije ustanovila otkud predsednikovom kumu Nikoli Petroviću 4 milona evra za kupovinu zemljišta i gradnju dve vile na Dedinju i Košutnjaku i to odmah nakon odlaska iz EMS.


Očito je „povezano lice“ državnih funkcionerki Kisić Tepavčević i Kuburović i njegovi poslovi sa narodnim novcem samo moguća kap u srpskoj endemskoj korupciji .

Epidemija virusa COVID19 osvetlila je pravu prirodu diktatorskog režima u kome se jedan čovek pita za sve. I otkriće po kome je dugogodišnji unosan biznis „povezanog lica“ Kisića sa državom u kojoj mu službuju supruga i sestra, skinulo je koprenu nedodirljivosti struke i članova Kriznog štaba. Ovo otkriće BIRN-a može da objasni i očitu povezanost mera koje Krizni štab i „struka“ diktiraju sa interesima što brže, makar i fingirane pobede nad koronom.

Proglašenje te, makar i Pirove pobede nad virusom, potrebno je Vrhovnom funkcioneru da bi namučene građane Srbije što pre, iz karantina, naterao da idu na birališta", zaključila je Tamara Milenković Kerković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati