Politika

Direktno.rs [ Izvor: Njujork tajms ]

30. 04. 2020. 22:49 19

Njujork tajms: Šerpama i pištaljkama protiv Vučića

Nezadovoljni građani su širom Srbije peto veče zaredom bukom, udaranjem u šerpe, zvižducima i skandiranjem iskazali nezadovoljstvo odlukama Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, a te scene iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kikinde i ostalih gradova naše zemlje odjeknule su i do Amerike.

Neprikosnoveni "Njujork tajms" bavio se ovom temom i posvetio je značajnu pažnju buntu nezadovoljnih građana Srbije.

- U velikom delu Srbije odzavanjali su udarci u limene posude i bubnjeve, čili su se zvižduci i pištaljke čime su građani, koji su se našli u kući zbog policijskog časa, iskazali gnev prema Vladi i oštrim merama u cilju suzbijanja koronavirusa - piše "Njujork tajms".

Ovaj ugledni američki list navodi kakva je situacija u Srbiji, kada je reč o broju zaraženih (danas je taj broj dostigao cifru od 9.009), te podseća da je vlast u našoj zemlji uvela stroge mere prošlog meseca, "uključujući vanredno stanje, zatvaranje granica, svakodnevni policijski čas od 17 sati, što je kasnije pomereno na 18, kao i totalno zatvaranje države tokom celog vikenda, dok je za Uskrs država bila zaključana na četiri dana".

- Vlada je započela da ukida ograničenja, jer se stopa zaraze usporava, ali će na snazi ostati zabrana kretanja za 1. maj - piše "Nujork tajms" i dodaje:

- Protesti protiv Vlade su nastavljeni udaranjem u šerpe i zviždanjem, što podseća na narodne proteste iz 1996. i 1997. godine, kada su se Srbi pobunili protiv izborne krađe bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. Sa balkona svog stana u beogradskoj opštini Vračar Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju i bivši vođa studentskih protesta devedesetih, udarao je kašikom u lonac.

Ovaj američki list je zatim preneo Đilasovu izjavu, koju je dao za "Rojters" i gde je govorio o tome da se na ovaj način iskaže nezadovoljstvo.

- Ta energija iz devedesetih se ponovo javila, jer narod više ne može da izdrži zatvaranje, ovaj zatvor od 80 sati - rekao je Đilas za Rojters.

"Njujork tajms" navodi da se na "protestima iskazuje nezadovoljstvo politikom Aleksandra Vučića, bivšeg ministra informisanja za vreme Miloševićeve vlasti, a koji je kasnije u Srpskoj naprednoj stranci prihvatio proevropske vrednosti".

- Mnogi u Srbiji optužuju Vučića i vladajuću koaliciju za autokratiju, ugnjetavanje političkih protivnika, gušenje medijskih sloboda, korupciju i veze sa organizovanim kriminalnom. I Vučić, koji je na vlasti od 2012. godine, i njegovi saradnici negiraju takve optužbe. Većina opozicionih partija, koje su često podeljene, bojkotovala je rad parlamenta. Oni su rekli da neće učestvovati na izborima koji su prvobitno određeni za april, a zatim su i odloženi - navodi "Njujork tajms".

"Njujork tajms" na kraju navodi da je Dobrica Veselinović, istaknuti aktivista pokreta "Ne davimo Beograd", u svom domu u vreme protesta svirao pesmu "Bella Ciao", a takođe je napravio transparent na kojem je pisalo "Buka protiv diktature" i pozvao je da se svake večeri od 20.05 čuje buka.

- Najvažnije je da ljudi koji se ne slažu sa Vladom shvate da nisu sami. Pozvali smo ljude da podignu glas protiv onoga što se dešava u društvu - rekao je Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati